zaterdag, mei 02, 2009

Na-Aapeldoorn

Na Pim Fortuyn gebeurde het, na theo van gogh gebeurde het en na het drama in Apeldoorn gebeurt het opnieuw: de redelijkheid dreigt uit het debat te verdwijnen.

Mocht je in 2002 niet kritisch praten over de pesterige confrontaties van Fortuyn, mocht je in 2004 niet kritisch praten over de pesterige confrontaties van van Gogh,

zo mag je nu eigenlijk niet meer praten over het principe "republiek ipv monarchie".
Ineens verbroedert het koningshuis ons hele land en is er niemand meer die durft te zeggen dat het een niets-toevoegende, kostenverslindende folklore is.
Een folklore die ik overigens mensen van harte gun, maar laat ze daar onze maatschappij niet mee opzadelen.
Ik weet, dit is hol-van-de-leeuw-blogging, maar laten we de oranjes nu niet romantiseren als de eeuwige "redders des vader- en moederlands'

9 opmerkingen:

Rondie zei

Ach, in ons stamkroegje werd nog geen anderhalf uur later al gegrapt over de aanslag, toedracht en koningshuis. Gelukkig is niet iedereen zo kortzichtig.

begt zei

eens, kwazzerbij! (die man had zeker rijles van prins bernhard gehad, en dat soort moppies)
laat dat sterken in de -nog steeds terecht gevoerde- republikeinenstrijd..

Kiwi zei

Prins Bernhard jr was het enige lid van het Koninklijk Huis dat niet aanwezig was in die bus..... Ik zeg maar zo, ik zeg maar niets. ;-)

Herr Meijer zei

Ach. Binnen vier weken treedt Bea af. 30 april is nu toch verdoemd, WimLex (27 april, maar waarom je verjaardag kiezen als dag? Vier die lekker thuis) komt als Koning Willem IV aan de macht en viert Koningsdag daarom meer dan ooit op bevrijdingsdag, 5 mei, een dag die langzamerhand toch steeds symbolischer wordt voor onze vrijheid in het algemeen. Dit viert hij met Maxima, hun drie erfopvolgers, Amalia, Alexia en Ariane, en zijn broer Constantijn met zijn meissie Petra. Zes extra gasten naast The King, ipv nu ruim twintig, dus dat ruimt al lekker op.

begt zei

ruim twintig? 45!
maar ok, ik ben blij om te zien dat jij er nog optimistisch tegen aan kijkt.
die moeten er ook zijn...

Herr Meijer zei

45 ís toch ruim 20 ;)

Ach, ik ben al lang blij dat Marijke en Irene gebrouilleerd zijn, anders had je er misschien wel 80 rondlopen. Hoe dan ook, het cluppie van 20:00 uur vanavond was net lekker compact genoeg. Bea, WimLex en Max.

begt zei

klopt, en laten die drie zich dan terugtrekken in een eigen bridgeclub in een italiaanse badplaats, een oostenrijks skioord of gewoon in een veluws bos, zodat wij verder kunnen met dit land....

Herr Meijer zei

Kom kom, Begtje, wat wil je dan? Een republiek is toch ook niet alles. Pak bijvoorbeeld Amerika: 8 jaar Bush! Ik heb liever 30 jaar Bea dan 1 jaar Bush. Of zo'n malloot in italië, in zijn parlementaire republiek dat steeds meer een dictatuur wordt.

Nee, geef mij dan maar deze brave economische uithangborden, en als ik het welgemeende applaus voor Bea gisteren hoorde, dan kan ik het eens zijn of niet, maar dan denk ik dat heel veel Nederlanders senang voelen met het Koningshuis.

Mijn vraag aan jou: oké, geen Koningshuis, maar vertel me meteen wat je dan liever ziet.

Ik zou liever beginnen met het schrappen van onze Provincies en het vergroten van Gemeentes, om zo al het kibbelende klootjesvolk eruit te trekken. Scheelt veeeeeeeeeel meer miljoenen per jaar, al die verantwoordelijk-afschuivende, trage en geldverslindende overbodige overheids-babbelaars eruit.

Anoniem zei

vandaag ben ik het met je eens Herr Meijer!!!!!!!!!!!

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...