zondag, april 16, 2017

Remember - Atom Egoyan

Remember op IMDb (7,4)
Uitermate bijzonder plot. Natuurlijk zijn er meer films waarin de hoofdpersoon rare dingen doet vanwege zijn dementie. Natuurlijk zijn er meer films waarin een voormalige concentratiekampbewoner op zoek gaat naar zijn voormalige bewakers. Maar in de combinatie zoals in deze film getoond wordt, had ik het nog nooit gezien. Heel boeiend en intrigerend verhaal, bovendien uitstekend geacteerd door grootheid Christopher Plummer. Wat mij betreft een must-see.

Zev Guttmann is in de war. Hij wordt wakker en mist Ruth, zijn vrouw. Hij loopt de gang op alwaar de verpleegkundige hem meldt dat Ruth enkele weken daarvoor is overleden. Zev weet dat niet meer maar komt tot besef. In enkele pennenstreken is de toon gezet: Zev is zwaar dementerend en kersverse weduwnaar.
Tijdens de joodse rouwceremonie heeft hij een gesprek met Max, een joodse medebewoner. Max herinnert Zev aan zijn beloften. Het blijkt dat Zev hem beloofd heeft om , pas na het overlijden van zijn vrouw, op zoek te gaan naar Rudy Kurlander. Dat is de man die het gezin van Zev heeft omgebracht in Auschwitz. Maar hoe vindt je zo iemand, hoe pleeg je die daad als je zo zwaar dementerend bent?
Max heeft het complete stappenplan uitgeschreven in een brief. Die brief is voor Zev de continue herinnering aan wie hij is, wat hij doet en waartoe hij nog op aarde is. Als een onvaste bejaarde gaat hij op reis: in de brief staan de adressen van de vier mannen die in de VS allemaal die naam Rudy Kurlander dragen. Zev heeft een pistool, hij heeft geld en hij hoeft alleen maar de ontmoeting te regelen en te ontdekken wie van de vier de juiste is. In het geval van ontmaskering hoeft hij alleen maar de trekker over te halen.

Prachtig, zoals Plummer deze door het leven getekende man neerzet. Zijn reis is een reis door Amerika, maar ook een reis door de tijd. Daarnaast : het is ook een emotionele reis, hij zal zich ertoe moeten zetten om een gruwelijke daad te begaan om daarmee uiteindelijk de mensheid te bevrijden van een ernstig stukje kwaad.

Hele sterke film, wat mij betreft.

Met : Christopher Plummer, Martin Landau, Bruno Ganz

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...