vrijdag, april 04, 2025

Dane-ye anjir-e ma'abed (aka The Seed of the Sacred Fig) - Mohammed Rasoulof

The seed of the sacred fig op IMDb (7,6)
 The seed of the sacred fig op Moviemeter (3,83)
The seed of the sacred fig op Wikipedia

Het zaad van de ficus, dat via de vogelpoep op bomen belandt, doet deze ficus groeien en de boom omstrengelen. Dusdanig omstrengelen dat het de boom uiteindelijk verstikt. 
(Dit waren ongeveer de openende tekstborden van de film. Dan weet je dat er onheil dreigt).

Boordevol spanning, nog boordevoller rauwe realiteit, boordevolst van pure maatschappijkritiek. Regisseur Rasoulof nam een enorm risico met het maken van deze film: in het ayotollah-gestuurde Iran is het geven van kritiek op het landsbeleid een regelrechte levensbedreiging. Rasoulof startte de opnamen kleinschalig en zonder tamtam in Iran zelf, maar pikte al snel de signalen op dat hij naar het buitenland moest uitwijken als hij niet in het cachot wilde belanden. De film is dus afgemaakt buiten het wonderschone Iran (dat heb ik niet van mezelf, ik ken mensen van zeer nabij die er geweest zijn). Rasoulof leeft nog en is met de film een zegetocht langs de internationale filmfestivals begonnen. 

Dat papa een ferme promotie maakt wanneer hij promoveert tot onderzoeksrechter, dat krijgen de zusjes Rezvan en Sana nog wel mee maar wat hij daar precies doet en vooral waar hij bij betrokken is, dat loopt een beetje langs ze heen. Ze merken het door een stukje toegenomen weelde in huis maar vooral door de hypernerveuze opstelling van hun moeder. Die legt de meiden een strenge en deugdzame leefwijze op: ze mogen niets doen dat de carrière van hun vader ook maar enigszins kan schaden. 
Dat gaat al snel mis wanneer in Teheran de rellen uitbreken die volgen op de gruwelijke en gewelddadige dood van Mahsa Amini, de heldhaftige vrouw die in het openbare leven van Teheran haar hoofddoek afdeed en daar de gruwelijke gevolgen van moest dragen. Vooral Rezvan, de oudste, krijgt op haar universiteit de repressie van dichtbij mee en waagt het om dit thuis rond de eettafel aan te kaarten. Haar ouders zijn geschokt door de opstandigheid van Rezvan, die eigenlijk alleen maar wil weten waaróm haar vriendin geslagen en in het gezicht geschoten is. Haar ouders zijn doodsbang dat de dochters zich met de rellen gaan bemoeien, ze zijn nóg banger dat ze komen te weten met welke juridische activiteiten haar vader zich de laatste dagen bezighoudt. Papa loopt doodsbang rond, hij verlaat het huis nooit meer zonder zijn dienstwapen. Als dat wapen dan ook in huis zoekraakt, is iedereen voor hem verdacht: zijn vrouw kan het gedaan hebben, zijn dochters kunnen het gedaan hebben. Hij moet het tot op de bodem uitzoeken om niet zelf hiervoor gestraft te gaan worden door de autoriteiten. 
Precies tot op dat laatst beschreven moment, is de film loeispannend: je bloed begint te koken bij zoveel patriarchale onderdrukking. De meiden zien hun vader veranderen, ze zien hun moeder veranderen, ze zien de angst regeren. Het onvermijdelijk heftige einde was voor mij net een beetje té Strawdogs, ik houd me liever vast aan de eerste 2,5 uur van deze sterke politieke thriller.

FIN - song : Kahrzan Mahmood - The sacred fig

donderdag, april 03, 2025

Love me love me not - Leila Sahir

Love me love me not op IMDb (6,2)
 Love me love me not op Moviemeter (2,85)

Op dit blog schreef ik al vaker over het fenomeen "telefilm": een kweekvijver van cinema-talent. Zowel beginnende regisseurs (filmstudenten vaak nog) als beginnend acteurs krijgen de kans om in een compact verhaal hun vaardigheden te etaleren en hun ideeën te ventileren. Gotta love that, al is lang niet elke uitvoering even geslaagd. Deze bijvoorbeeld: een iets te geforceerde poging om hip, schokkend en vlot te zijn, als je het mij vraagt. Zeer zeker zaten hier echter ook voldoende lichtpuntjes in, het was hoe dan ook een dynamisch geheel dat helaas gaandeweg begint in te zakken. Ik blijf de telefilms proberen, er zijn nog volop krenten te vinden. 

De film draait om de ADHD-persoonlijk van Ines. Zij is een wervelende erotisch dichteres, die in haar harde en openharitge poëzie de positie van de vrouw benadrukt. Ze deelt al haar geheimen met haar beste vriendin Maha, met wie ze een flat deelt. Ze heeft net weer een afwijzing van haar manuscript binnen, de dames - die elkaar al sinds de middelbare school kennen= besluiten het op een zuipen te zetten. Daar valt hun "No man Friday" plan al snel in het water omdat Ines voor de zoveelste keer een man opduikt die ze het toilet intrekt voor enige snackseks. De dames rollen al jaren zo, dus kijken er beiden niet van op.

De kentering komt echter wanneer Maha aankondigt te gaan samenwonen met haar vriend. Saai, aldus Ines. Burgerlijk, aldus Ines. Ze voelt zich eenzaam in haar huis en slaat volledig door in haar mannenverslindende gedrag. Dat gedrag zou inspiratie op moeten leveren voor haar erotische poëzie, maar het blijkt precies andersom te werken: de eenzaamheid slaat toe, ze mist haar vriendin maar heeft niet de tools om sorry te zeggen of haar gedrag te veranderen. Dan komt er plots toch interesse vanuit een uitgeverij: Ines veert op en besluit haar leven in stapjes te beteren. Tegelijk komt ze tot het besef dat haar poezie wel een oorsprong heeft, ze gaat wroeten in haar eigen verleden en komt tot een naargeestig besef.

Met: Nora el Koussour, Jade Olieberg

woensdag, april 02, 2025

September says (aka Sisters) - Ariane Labed

September Says op IMDb (6,4)
 September Says op Moviemeter (3,31)

September Says op Moviemeter

Gisteravond niet voor de voorpremière-film gekozen maar voor de film vóór de voorpremière. Hopelijk houd ik dat nog heel lanf vol, dinsdagavond is de nieuwe maandagavond in ons filmtheater (als in : eerste dag ná het weekend). Weinig bezoekers voor deze film, dat bleek mede te komen door de mindere reacties die van eerdere bezoekers kwamen. Hij zou saai zijn, hij zou onbegrijpelijk zijn, etcetera. Dat laatste, daar ga ik een eind in mee maar saai is deze boekverfilming zeker niet. Traag, dat wel, maar dat vind ik vaak eigenlijk best een aanbeveling. Wat mij vooral voor de film won, is dat ik aan het eind concludeerde dat ik misschien wel op een hele verkeerde manier naar de hoofdpersonen had zitten kijken. Meer zeg ik niet.

Nou ja, wel een samenvattend stukje over het verhaal natuurlijk: de zusjes September en July zijn buitenbeentjes. Dat merken ze voornamelijk op school, waar ze die stille en enigszins artistieke meisjes maar vreemd vinden. U snapt, ze worden gepest. September, de oudste, waakt als een leeuwin over haar jongste zusje: elke pester of plager kan rekenen op ferme repliek, tot en met een pomp op de neus aan toe. Het betekent dat September met enige regelmaat tegen schorsingen aan loopt, momenten waarop haar zusje dus onbeschermd door de gangen van het schoolgebouw moet. July zelf is er overigens niet zo mee bezig, die leeft volledig in haar eigen wereld. Ze is platonisch verliefd op de knapste jongen van de klas en ze gaat ver - te ver- om zijn aandacht te trekken.

Haar actie heeft gevolgen, hun artistiek moeder Sheela houdt ze een tijdje thuis van school en neemt ze mee op een vakantie naar het strandhuis van oma. Als de dames daar zo geïsoleerd in dat huis zitten en de draaicirkel van de meiden steeds kleiner wordt, neemt de invloed van September op haar zus steeds verder toe. Angstvallig ver toe.

Met: Mia Tharia, Pascalle Kann, Rakhee Thakrar

FIN - song : Molly Nilsson- Mountain Time

dinsdag, april 01, 2025

American Night - Alessio Della Valle

American Night op IMDb (4,4)
 American Night op Moviemeter (1,59)

American Night op Wikipedia

Nu had ik een licht borreltje op (afscheidsreceptie van het werk) maar ik kon - eenmaal thuis op de bank- aan deze film geen touw vastknopen. En gezien de waarderingen op de filmsites hierboven, was ik daarin niet te enige. De film heeft allerlei pretenties maar maakt er eigenlijk geen enkele waar. Neo noir, het is een prachtige term maar als kijker weet je dan nog niet precies wat je kunt verwachten. Maar ja, ik had ooit mezelf opgelegd elke film te beschrijven die ik in zijn geheel bekijk. Komt ie dan:

We herkennen direct de knullige kruimeldief. Die wordt er door zijn schimmige opdrachtgevers om een gestolen Andy Warhol-schilderij (de print van Marilyn Monroe lekker compact opgerold) af te leveren op een locatie waar de anonieme koper ermee mag verdwijnen. Twee identieke sporttassen afgesproken, u kent dat wel. De deal loopt in het honderd, we leren al snel de andere partijen kennen: een wannabe galeriehouder, een maffiazoon die zelf wannabe kunstschilder is, een armlastige galeriehouder, een kunsthistorica en nog wat aanpalende figuren. Ieder heeft hierin zo zijn eigen ambities en zijn eigen problemen. Het knalt, het boemt! En ondertussen verschuift het schilderij steeds maar van tas naar tas, van eigenaar naar eigenaar.

Met: Jonathan Rhys Meyers, Paz Vega, Emile Hirsch , Michael Madsen

FIN - song : Wolfmother - Joker and the thief

Dane-ye anjir-e ma'abed (aka The Seed of the Sacred Fig) - Mohammed Rasoulof

The seed of the sacred fig op IMDb (7,6)   The seed of the sacred fig op Moviemeter (3,83) The seed of the sacred fig op Wikipedia Het zaad ...