zondag, augustus 28, 2016

De fazantenmoordenaars (Fasandraeberne) - Mikkel Norgaard

De Fazantenmoordenaars op IMDb (7,1)
Bleek ik met " Keeper of the lost causes"  zomaar deel 1 van een heuse trilogie te hebben bekeken. Deze , de Fazantenmoordenaars, is deel 2 van een reeks van de schrijver Jussi Adler-Olsen. Deel 3 (Flessenpost) is net deze week verschenen. Daarover heb ik een andere lokale filmfanate al zien schrijven, daar ga ik dus ook maar achteraan.

Deze, deel 2, is nogal heftig. Althans, ik vond het een harde film die desondanks wel in de Scandinavische thriller-traditie past. Want ook hier gaat het om een bijzonder rechercheursduo waarbij 1 van de 2 totaal onaangepast is. Carl Morck (op het lijf geschreven van Nikolaj Lie Kaas) is een morsige en mopperige detective, een dwarspisser van het zuiverste water: Waar het complete politieteam overtuigd is van de oplossingen in een zaak, stelt hij net de volgende vragen omdat hij gelooft dat ze er nog niet zijn. Zijn maatje Assad (de olijke acteur Fares Fares) kan hem soms moeilijk volgen maar is ten volle overtuigd van de kwaliteiten van zijn collega.
Hierdoor pakken ze een coldcase aan die opgelost leek. Weliswaar onbevredigend (de bekennende verkrachter/moordenaar van een jonge tweeling kreeg slechts 3 jaar) maar toch opgelost. Morck krijgt een doos met archiefmateriaal van deze zaak in handen en vertrouwt het niet. De sporen leiden naar een peperdure kostschool in de buurt, waarbij alle oud-leerlingen elkaar blijken te dekken. Men speelt elkaar de baantjes toe, maar blijkbaar steunt men elkaar ook in de soms misdadige paden die jaargenoten lopen. Morck is voor niemand bang en neemt de handschoen op tegen Ditlev Pram, een steenrijke en invloedrijke zakenman. Die Pram blijkt in zijn jonge jaren toch wel wat minder zuivere noten op de zang te hebben gehad.
Via een verdwenen gewaande zwerfster bouwt Morck aan informatie over zijn zaak. Hij is vastbesloten deze arme vrouw te helpen. En het onrecht dat haar is aangedaa, alsnog recht te zetten.

Beelden zijn niet altijd even prettig, het gaat er soms nogal grof aan toe. Maar de spannende interactie tussen het rechercheteam, de getuige en de criminelen is boeiend genoeg om rechtop op de bank te zitten. Komt natuurlijk ook door de stevige kwaliteit van de acteurs.

Met Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pilou Asbaek , David DuncikGeen opmerkingen: