dinsdag, december 20, 2016

Mal de Pierres - Nicole Garcia

Mal de Pierres op IMDb (6,8)
Zo mooi als ze als vrouw is, zo onuitstaanbaar is het personage in deze film. Gabrielle (een rol van de nooit tegenvallende Marion Cotillard) is een jonge vrouw die niet helemaal lekker is. Dat uit zich in fysieke klachten (een soort nier- of galsteentjes, die in Frankrijk "mal de pierres' worden genoemd), maar het uit zich ook in pyschisch nogal labiel gedrag. De leraar die haar boeken leent, belaagt ze met avances en brieven die niets te raden overlaten. Hij geeft haar niet gewoon leestips, nee, de man laat haar toch niet voor niets al die romantische passages lezen?
Haar ouders zijn wanhopig en overwegen haar te laten opnemen. Voor het zover komt, rest ze nog 1 optie: ze huwelijken haar uit aan een van de buitenlandse werknemers die op hun landerijen rondloopt. Een geforceerd huwelijk derhalve, waar Gabrielle wel mee instemt maar dat is louter om weg te zijn onder het juk van haar kille moeder.
Ze voorspelt haar man José dat ze nooit van hem zal houden, dat ze hem pijn zal doen. Hij stemt desondanks in omdat Gabrielle's moeder hem financiering belooft voor het opzetten van een eigen bedrijf. Al snel leven de twee in hun eigen pijnlijke werelden. José doet zijn best een lieve man te zijn, maar het is water naar de zee.
De pijnen van Gabrielle nemen toe en ze moet - wil ze ooit nog eens kinderen kunnen baren- opgenomen worden in een sanatorium in de bergen. Gek genoeg komt ze daar tot rust, ondanks dat ze niet gelooft in de therapie. Haar voornaamste reden om het daar prettig te hebben is een jonge Franse soldaat, die daar herstelt van zijn oorlogsinspanningen in Indochina. Ze ontwikkelt amoureuze gevoelens voor hem, die zo ver gaan dat ze uiteindelijk Jose ermee probeert te schofferen. Die ondergaat het allemaal zonder veel weerstand, zo lijkt het. Weet hij meer? Waarom is hij niet meer verontwaardigd dat ze nu wel zwanger is geraakt? Als ze genezen wordt verklaard en weer thuis is, zijn de ruzies nog niet voorbij, Gabrielle berust nog niet in haar lot: ze heeft het gevoel dat ze de liefde van haar leven misloopt.

Met : Marion Cotillard, Alex Brendemuhl en Louis Garrel

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...