zaterdag, november 25, 2017

Happy End - Michael Haneke

Happy End op IMDb (7,0)
Niet zijn beste, wat mij betreft. Maar zelfs een "gewone" Haneke stijgt nog ver boven de film-middelmaat uit. Ik zal hem dus desondanks bij u aanbevelen, al is het omdat Haneke een regisseur is die u huiswerk mee geeft. Lang na het zien van de film bent u bezig met het beantwoorden van de vraag waar u nu eigenlijk naar gekeken heeft, wat u nu eigenlijk gezien heeft. Dat getuigt van cinematografische klasse, hij is en blijft een meester.

We kijken naar zijn eigen versie van een Festen-scenario. Ook in deze film is onderhuids dusdanig veel in een familie aan de hand dat het niet verrassend is dat het een keer tot uitbarsting komt. Ook nu gebeurt dat weer op een feestelijke gelegenheid, die daardoor veel minder feestelijk uitpakt dan gehoopt.
De familie Laurent zit goed in de slappe was, hun bouwbedrijf is gerespecteerd en doet louter grote opdrachten. Maar er zitten barsten in het vernis: een van de projecten loopt mis, door het instorten van een muur komen er arbeiders om het leven en de familie wordt daar terecht op aangesproken. De oprichter van het bedrijf is opa Georges, die het allang niet meer bewust meemaakt door zijn geestelijke achteruitgang. Dochter Anne doet haar best, haar eigen zoon Pierre zit tegen wil en dank in het bedrijf en gooit continu de kont tegen de krib. Haar broer Thomas is buiten het bedrijf werkzaam, hij is arts. Hij brengt echter veel privé problemen de familie in: voor de tweede keer getrouwd, ook voor de twede keer een vriendin ernaast. Zijn dochter Eve woont bij zijn ex en zij is de katalysator van het uiteenvallen van de facade. Stiekem is zij bezig haar moeder te vergiftigen met diens eigen anti-depressiva. Als moeder in het ziekenhuis belandt. moet Eve bij het gezin Laurent worden ondergebracht. Genadeloos loopt het tienermeisje langs alle familieleden om ze stuk voor stuk van een aantal zekerheden te ontdoen. Het einde van de film is magistraal, de aftakeling is compleet.

Met : Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Matthieu Kassovitz , Fantine Harduin

Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...