zondag, december 10, 2017

American Pastoral - Ewan McGregor

American Pastoral op IMDb (6,1)
We denken wel eens dat de VS het nú moeilijk heeft met zijn interne politieke worsteling (waarschijnlijk terecht) maar het is niet nieuw. Ook in de jaren 60 ging Amerika gebukt onder de interne botsingen tussen hen die het "the greatest country on earth" vinden en hen die vinden dat Amerika iets te vaak de politieagent speelt en daarbij nogal eens de mensenrechten vergeet. Belangrijkste periode daarbij is natuurlijk de scheuring die het land in de jaren 60 kende tussen voor- en tegenstanders van de Vietnam-oorlog én de scheuring tussen voor- en tegenstanders van 's lands raciale politiek.
Ik weet het, een beetje lange inleiding. Maar die is nodig om de sfeer te schetsen waarin deze film van acteur en regisseur Ewan McGregor zich afspeelt. Zelf speelt hij de rol van Swede Levov: een succesvol sportman, goede looks en zoon van een welvarend joods industrieel. Swede wordt alom bewonderd om zijn all-american-citizenship maar geeft zijn sportcarrière eraan voor de overname van de fabriek van pa. In die fabriek is hij een beminnelijke baas, 80 procent van zijn werknemers is gekleurd maar Swede is vrij van vooroordelen. Hij wil voor iedereen een goede baas zijn.
Zijn mooie vrouw is een voormalig beautyqueen (ook al zo succesvol) die zich geheel richt op de boerderij waarop het jonge gezin zich terugtrekt. De problemen liggen echter bij hun dochter: onzeker stottermeisje dat hunkert naar aandacht. Als zij eenmaal in de puberteit belandt, gaat het hard: ze veroordeelt de levensstijl van haar ouders, ze veroordeelt de handelwijze van Amerika en ze vervloekt de president. Ze radicaliseert snel en als er in het kleine plaatsje een aanslag wordt gepleegd gaan de verdenkingen al snel in haar richting. Echter: niemand kan haar erop aanspreken want ze is plots verdwenen. Ondergronds.
Swede komt in innerlijk conflict: hij wil een goede Amerikaan zijn, maar hij is ook overtuigd van het goede van zijn dochter. Hij zoekt en zoekt, vervreemdt zich daarbij van zijn vrouw die volledig doordraait. Wanneer hij via-via zijn dochter op het spoor komt, ontdekt hij dat ze heel ver heen is.

Boeiende boekverfilming (Philip Roth) in een sfeervolle verfilming. Acteerwerk is hier en daar wat gekunsteld, maar de film beklijft.
Met : Ewan McGregor, Jennifer Connelly , Dakota Fanning

Geen opmerkingen:

C'e ancora domani (aka There is still tomorrow) - Paola Cortellesi

C'e ancora domani op IMDb (7,8)   C'e ancora domani op Moviemeter (3,67) Een schoonheid van een film. Verhaal is sterk. Beelden zijn...