donderdag, december 28, 2017

Silence - Martin Scorsese

Silence op IMDb (7,2)
Als dit dan toch de film was die hij al heel lang maken wilde, is het voor mij een flinke tegenvaller. Met een aantal titels op je palmares als "Taxi Driver" , "The Departed" en "Cape Fear" staat je kunde natuurlijk buiten kijf. Dan ben je een goed regisseur. Punt. Maar blijkbaar zijn er dan altijd nog verhalen die je een keer wilt vertellen waarmee je bij kijkers zoals ik er eentje ben in ieder geval alsnog wat krediet verspeelt.
Want wat wil hij nu met deze film: wilde hij per se het verháál verteld hebben? Wilde hij een eposfilm (2u41m) aan zijn lijst toevoegen? Wilde hij de definitieve historische film neerzetten? Of is ie zelf gewoon zo katholiek als de neten en deed hij met deze film een soort missiewerk? Ik weet het niet, maar u snapt inmiddels dat deze film mij niet overtuigt.

Twee jezuïetenpriesters reizen af naar het "heidense" Japan. We spreken begin 1600, de katholieke kerk wil overal over de wereld zijn heerschappij vestigen dus ook in de landen die van oorsprong weinig met het verhaal van meneer Jezus en meneer God hebben. Een kleine christelijke minderheid wordt zwaar onderdrukt, met de regelmaat van de klok afgeslacht. Nee, het zendingswerk is nog niet heel effectief. De twee priesters gaan een laatste poging doen , vooral om daar hun eigen leermeester terug te vinden. Die is volgens zeggen onder druk overgestapt naar het daar heersende boeddhistisch geloof en de beide heren kunnen dat verhaal niet ..eh.. geloven. Op naar Japan!
Ze komen in de onderdrukte gebieden terecht, ze ervaren het nodeloos grove geweld van de heersende klasse en ze zien de slachtoffers bij bosjes vallen. En uiteindelijk, ja uiteindelijk vinden ze ook priester Ferreira. Het valt de heren zwaar om bij hun geloof te blijven, keer op keer worden ze onder druk gezet om hun eigen kerk te verloochenen.

Zoals gezegd: het geweld - de martelingen - zijn vaak nodeloos grof. Het is alsof Scorsese een lijn doortrekt vanuit de harde maffiafilms naar het extreem religieuze geweld dat we destijds kenden, maar in de huidige tijd natuurlijk ook nog steeds. Niet mijn film, maar wie het eens proberen wil die mag.

Met : Andrew Garfield , Adam Driver, Liam Neeson, Issei Ogata

Geen opmerkingen:

Irina Palm - Sam Garbarski

Irina Palm op IMDb (7,2)   Irina Palm op Moviemeter (3,62) Nog geen weekje geleden zag ik Marianne Faithfull opeens weer in beeld verschijn...