dinsdag, december 04, 2012

5 Broken Cameras- Emad Burnat/ Guy Davidi

Five Broken Cameras op IMDb

Als er nu nog iemand op de hand van Israël is, dan heeft ie op zeker deze documentaire niet gezien.

Emad is een man met een opgroeiend gezin en een voorliefde voor filmcamera's . De ideale combinatie , ware het niet dat Emad woont in Bil'in , een plaatsje dat wordt verscheurd door de oprukkende kolonisatie van fanatiek-religieuze joden en door de net zo hard oprukkende Berlijnse Muur die Israel bouwt om "zich te beschermen" tegen de stenengooiende Palestijnen. Die juist die stenen gooien omdat ze zich verdedigen, omdat ze worden afgesneden van hun landbouwgrond, omdat ze worden geïntimideerd en gekleineerd.

En, ook niet onbelangrijk, omdat ze worden vermoord. Vermoord door bloedfanatieke Israeli's van 19 jaar die achter een helm en een vizier wel durven tegen de ontheemde Palestijnen.
SCHOK KEND om te zien. Emad raakt gedurende de reeks protesten tegen de bezetting, tegen de concentratie-kamp achtige instelling die zijn dorp wordt, tot 5 keer toe zijn camera kwijt. Gewoon vernield, gewoon kapotgeschoten en zelfs een enkele keer als toevallig schild om zn leven te redden.

Een moedige documentaire, die uitbeeldt hoe geslagen het Palestijnse volk is. En wordt.
Mensonterend.

Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...