vrijdag, februari 28, 2014

12 Years a slave - Steve McQueen

12 Years a slave op IMDb
Hetzelfde sadisme, hetzelfde machtsmisbruik, hetzelfde "Üntermensch"-denken. Deze film bewijst onomstotelijk dat de blanke mensen de nazi's van de 19e eeuw waren. De blanke mensen die zich met slavenhandel en slavenarbeid bezighielden, om meer precies te zijn. En dat waren naast Noord-Amerika uiteraard veel Europese landen, Nederland voorop.
Een schofterige zwarte bladzij in de mensheid, die alle gedachten over gelijke rechten schoffeerde. Om die reden alleen al moest deze film worden gemaakt en getoond. En krijgt ie terecht veel aandacht en waardering.

McQueen is een van de weinige regisseurs heden ten dage die een onderwerp als dit serieus en geloofwaardig kan aanpakken. Hij filmt direct en keihard, dicht op het netvlies en dicht op de huid (jaja, dat laatste ook letterlijk). Een boot in het water ligt ook echt IN het water, de kijker zit overal middenin. Dat deed hij al bij "Hunger" , in iets mindere mate bij "Shame" maar bij deze film komt het nogal keihard binnen. Dat is goed. Weglopers uit de zaal, dat hoort bij een onderwerp als deze.

Dan het acteerwerk. Ik ben minder geporteerd van de af en toe iets te kunstmatige getroubleerde blik van de continue zwetende Chiwetel Etiojofor, val ook niet specifiek voor de ook Oscargenomineerde dame-bijrol van Lupita Nyongó , nee: al mijn aandacht wordt getrokken door Michael Fassbender. Alweer!
De hofacteur van McQueen tiert als een bezetene, kijkt als een waanzinnige, schmiert als een ongelooflijke naarling en , belangrijkste van alles, hij verontrust. Hij maakt geloofwaardig dat een man die bij zijn vrouw onder de plak zit en pretendeert godsvruchtig te zijn, ondertussen een eersteklas schuinsmarcheerder en -vele malen erger nog- een sadist en mensmisbruiker is. Fassbender laat zien dat types als deze hebben bestaan. Dat er mensen zijn geweest zoals hij de plantagebaas neerzet. En da's best eng.

Over het verhaal hoef ik weinig meer te vertellen toch? We schrijven 1841. Zwarte muzikant wordt gekidnapt, van zijn papieren beroofd en vervolgens als slaaf verkocht. Om te overleven doorstaat hij de ene vernedering na de andere. Waar gloort het licht?

2 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Mooie recensie, geeft bruikbare informatie zonder teveel weg te geven. Ik schreef een blog want ging afgelopen weekend naar 12years a slaven http://eigenwijsinonderwijs.blogspot.nl/2014/02/12-years-slave.html

begt zei

Thanks, een mens doet wat ie kan he. Zo weinig mogelijk weggeven is doorgaans sowieso de opdracht bij het beschrijven van nieuwe films, anders gaat er niemand meer heen ;-]

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...