zondag, februari 16, 2014

The Monuments Men - George Clooney



The Monuments Men op IMDb

De week van de waargebeurdjes, lijkt wel. Ook deze film is gemaakt naar aanleiding van een serieus verhaal. Ikzelf heb nooit geweten dat het zo erg was, maar als de plannen van de roofkunst uitvoering hadden gevonden hadden de Europese musea er een stuk minder fraai uitgezien . Op ééntje na dan.

Hitler had het plan voor een megamuseum in de buurt van zijn geboorteplek. Daartoe moest uit alle bezette gebieden de kunst worden gedeporteerd: van Florence en Milaan, via het Louvre en het Rijksmuseum en , ertussen in, Gent en Brugse musea en kerken. Rembrandts, Michelangelo's etcetera waren allemaal welkom, Picasso's en moderne , dus entartete kunst werd ook meegenomen maar diende zo ongeveer vernietigd.

Als dat bekend wordt bij de geallieerden, zetten ze een aantal kunsthistorici en professoren aan het opsporen. Omdat de gehele jeugd al onder de wapenen is, zijn het de oudjes die hierop worden gezet en die moeten roeien met de beperkte riemen die ze hebben. Het gaat niet makkelijk, het gaat zelfs niet zonder slag of stoot maar het gaat.

George Clooney is mij dierbaar. De mooie steracteur met de schitterende stem verdeelt zijn projecten dusdanig dat ie een aantal megafilms als acteur op zijn naam zet, waarmee hij dan weer projecten financiert die hij als regisseur graag wil maken. Syriana, Good night and Good luck en nu dus ook deze.
Jaja, de film is een beetje drakerig, maar is wel van een uitermate nobel soort drakerigheid. Ik heb me - ondanks alle voorspelbaarheid - best vermaakt bij deze historisch verantwoorde film.



Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...