dinsdag, februari 18, 2014

Contagion - Steven Soderbergh

Contagion op IMDb
Zelfs als de regisseur Steven Soderbergh heet, blijft een rampenfilm een rampenfilm. Dan maakt het dus niet uit of je "Sex, lies & Videotape" , "Erin Brokovich" of Oceans 11 tm 13" hebt gemaakt , je moet je toch een beetje aan de wetten van het genre houden.
Er gebeurt dus iets erg, het loopt uit de hand, wijze mensen buigen zich erover, ondertussen ontstaat paniek en vervolgens moeten die wijze mensen de bange bevolking stukje bij beetje gaan helpen.

Hier is t een mysterieuze besmetting, die binnen een of max twee dagen dodelijk is. Via vleermuizen op varkens , via varkens op mensen, via mensen op andere mensen in andere werelddelen. De vermenigvuldigingfactor (R0 genaamd) is hier aanvankelijk 2, maar schiet al snel door naar 4 resp 6. Dat betekent dat miljoenen mensen op aard er aan zullen bezwijken.
Het ontstaat in Macau/HongKong, via de wereld overvliegende reizigers zit het al gauw in de VS en Europa etcetera.
De wijze mensen (Kate Winslet, Laurence Fishburn, Marion Cotillard o.a.) ontmoeten uiteraard tegenstand van de pers (Jude Law ) of van criminelen. Maar gaandeweg ontstaat er een serum, gaandeweg wordt de pandemie ingedamd.

Wat de film goed doet, is aantoonbaar maken dat er elitaire keuzes gemaakt worden door de ontwikkelaars van het tegengif: eigen volk eerst? Of toch maar de boel stoppen daar waar het het ergst is? Verder is het een rampenfilm als vele andere

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...