zondag, februari 16, 2014

Inch'Allah - Anais Barbeau Lavalette

Inch'Allah op IMDb
Twee werelden in één leven, het is een accident waiting to happen.

Chloë is een Canadese gynaecologe die in Israel gebied. Veel van haar klanten zijn Palestijnse vrouwen die in het concentratiekamp achter de grof gecreëerde muur zijn opgehokt.
Haar vriendin en buurvrouw zit juist in het Israëlische leger, is grenswacht bij de controlepost waar Chloë zo goed als dagelijks doorheen moet.
Gaandeweg raakt Chloë bevriend met een Palestijnse vrouw, naarmate de zwangerschap vordert bezoekt Chloë steeds regelmatiger het kamp en de woonhuis (nou ja) van de vrouw. Daardoor ziet ze met eigen ogen de achtergesteldheid van het gebied, de oneerlijke veiligheidsregels en de oorlogssfeer die er dagelijks hangt. Alle begrip voor Israëlische daden is weggeebt bij deze kansloze getroffenen, en Chloë kan daar steeds meer de logica van inzien. Dat brengt haar in conflict met haar achterban, haar baas en vooral haar vriendin.
De kantelende sympathieën leiden tot een uitermate nare climax.

Goede film, niet dat de inhoud verrassend is en niet dat je al heel snel "goed" en "fout" kunt onderscheiden, maar wel een film die gewoon een praktische weergave doet van het dagelijks leven van mensen die in bezetting leven.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...