dinsdag, juni 14, 2016

Elle - Paul Verhoeven

Elle op IMDb (7,4)
Een vleugje David Lynch (Mulholland Drive, Lost Highway) , een vleugje Michael Haneke (Caché) en veel, heel veel Paul Verhoeven. "Elle" is een echte, de handtekening van de Hollandse meester staat erop, meer op de plotwendingen dan op de scenes overigens. In de scenes wil hij nog wel eens verwijzen naar inspiratiebronnen, in de plotwendingen valt duidelijk zijn eigen unieke geest te herkennen. Verhoeven heeft lef, Verhoeven is tegendraads en Verhoeven heeft issues. Issues met kerk en seksualiteit, issues met relaties. Van oudsher zijn dat zijn meest geliefde filmonderwerpen en bij "Elle" is dat niet anders. Toch weet hij je - opnieuw- keer op keer de verkeerde kant op te sturen, hij zorgt dat alles anders gaat dan je denkt.

Michelle is een sterke vrouw , schier onaantastbaar lijkt ze als haar het gruwelijkste overkomt dat een vrouw kan overkomen: ze wordt verkracht in haar eigen woning. Een onbekende overvaller dringt binnen en overreedt haar bruut en gewelddadig. Het duurt even voordat Michelle het aan haar vrienden en haar ex-man vertelt, voor die tijd is ze alweer gewoon aan het werk gegaan en heeft ze gedaan alsof het louter haar neus was die bloedde.
Wel begint bij haar ondertussen het malen:: wie is die man? Hoe kan het dat hij zoveel van haar weet en hoe kan het dat hij ook nadien nog weet binnen te dringen op haar telefoon, op haar laptop en zelfs opnieuw een keer in haar huis? Ze begint zichzelf te wapenen, maar ze gaat ook beetje bij beetje op onderzoek uit. Is het die ondoordringbare whizzkid die bij haar in dienst is? Is het een andere medewerker? Is het iemand uit haar nabijheid?
Als ze eenmaal verder doordringt in het territorium van de verkrachter, neemt ze onverwachte beslissingen. Zo onafhankelijk is ze ook wel weer.

De film is cynisch, de film is bij vlagen naargeestig en - het klopt- het geweld is bruut. Maar óók is de film grappig, is de ontwikkeling van de personages onverwacht en is de spot van Verhoeven vaak sterk. De film is niet mooi, maar wel goed. En dat is de verdienste van de regisseur.

1 opmerking:

Peter te Riele zei

Extra gewaardeerd om deze film samen met je te bekijken. Een film die blijft hangen.

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...