zaterdag, maart 04, 2017

Monsieur Chocolat - Roschdy Zem

Monsieur Chocolat op IMDb (7,1)
Aandoenlijke film met komische publiekslieveling Omar Sy in een wat serieuzere rol. Jazeker, hij speelt de clown. Daar is ie goed in. Maar in deze rol probeert hij ook meer van zijn kunnen te tonen waar het op het ware acteren aankomt.
Dat lukt niet altijd even goed, maar dat kan ook aan de keuzes van de regisseur liggen: het is een op waarheid gebaseerd verhaal: Rafael Padilla heeft echt bestaan en heeft in zijn tijd serieus geprobeerd een voet aan de grond te krijgen in de Parijse theaterwereld. Dat lukte slechts tijdelijk.

We ontmoeten Padilla als hij in het circus Delvaux werkt als kannibaal Kananga. De clown van dienst, George Footit, merkt dat hij moeite heeft mensen nog aan het lachen te maken en probeert nieuwe acts te bedenken. Plots krijgt hij het lumineuze idee zijn Pierrot-type te koppelen aan een sullige clown. Een duo, waarbij de andere helft ook nog eens neger is. En dus rechtmatig op zijn falie kan krijgen. Ze reizen naar Parijs en bouwen een act waarbij de donkere acteur (al snel "Meneer Chocola' gedoopt) elke keer er van langs krijgt: hij wordt geschopt en geslagen, maar behoudt zijn komische waardigheid.
Het publiek vreet het, de zalen zitten vol en beide acteurs eten er goed van. Nou ja, de blanke iets meer dan de donkere. Die rechtsongelijkheid begint Padilla te steken. Hij droomt van een serieuze carrière, hij kent zijn Shakespeare, maar het blijkt lastig te realiseren.
Hij en Footit groeien uit elkaar, hun duo-carrière splijt. Het is de vraag of Monsieur Chocolat daar verstandig aan gedaan heeft.

Met : Omar Sy, James Thierrée , Olivier Gourmet


Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...