donderdag, april 19, 2018

Mia Madre - Nanni Moretti

Mia Madre op IMDb (6,8)
Ik mag mezelf wel liefhebber noemen van de films van Nanni Moretti. Diep menselijke films vaak (o.a. Caos Calmo en het fantastische La Stanza del figlio) met een veel minder drukke sfeer dan veel andere films uit zijn vaderland. De film die ik gisteren zag, was niet zijn beste.

Margherita heeft het moeilijk. Dat is niet zo vreemd, ze is zelf ook nogal moeilijk. Ze is regiseusse en krijgt maar met heel veel moeite haar nieuwte filmproject van de grond. Daarnaast ligt haar moeder in het ziekenhuis en het lijkt op dier laatste dagen aan te lopen. Alle reden voor Margherita om te somberen en ook nog eens lastig te zijn voor haar omgeving. De Amerikaanse steracteur die ze heeft ingehuurd voor de hoofdrol lijkt er opeens niets meer van te kunnen. Kritiek krijgt ze van alle kanten: van haar moeder, van haar dochter. van haar acteurs en crew. Slechts één iemand verlaagt zich niet tot kritiek, hij ziet dat ze beter gebaat is bij hulp en begrip dan bij onverbloemde kritiek. Die iemand is haar fantastische broer Giovanni, die feitelijk voor iedereen in zijn omgeving zorgt.
Juist als de problemen zich dusdanig opstapelen dat alles lijkt te crashen, komt Margherita tot inzichten. En u snapt dat haar kritische moeder daar een belangrijke rol in zal spelen.

Met : Margherita Buy, Nanni Moretti, John Turturro

Geen opmerkingen: