zaterdag, februari 25, 2023

Ankabut e-moqaddas (aka Holy Spider) - Ali Abassi

Holy Spider op Moviemeter (7,3)

Holy Spider op Moviemeter (3,62)

Heel sterke film met een karrenvracht aan boodschappen. (Had m gemist in de zaal, maar kon m gisteravond via Pathé Thuis alsnog bekijken). Een film over religie, over hypocrisie, over corruptie, over misdaad en gevaar en over zuivere journalistiek. Het zat er allemaal in, een dagje later suddert de film nog stevig na. 

Ondanks het strenge imam-regime en ondanks de sharia-wetgeving kent ook de Iraanse samenleving mensen die langs de randen van die regels leven. Het leven mag nog zo door hun god bepaald zijn, ook in hun samenleving komt prostitutie en corruptie voor. Voor vrouwen is het soms de enige manier om enigszins een bestaan op te bouwen, toch worden zij er steviger op veroordeeld dan de mannen die hen bezoeken en die hen van de straathoek oppikken. "Holy Spider" stelt deze dubbelhartigheid fors aan de kaak. 

Rahimi reist naar de heilige stad Mashad, om daar als journaliste onderzoek te doen naar een mysterieuze moordenaar die het louter op publieke vrouwen heeft voorzien. Er zijn al 10 slachtoffers gevallen, de moordenaar koketteert ermee door na elke misdaad de lokale krant op te bellen om door te geven waar het slachtoffer gevonden kan worden. 

Wij krijgen al vrij snel een inzage in de handel en wandel van moordenaar Saeed, het is dan ook geen moordmysterie waar we naar kijken, maar een weergave van het proces en het maatschappelijk systeem er om heen. Door zelf undercover te gaan en als oppikdame op het daartoe bestemde stadsplein te gaan staan, wordt ze uiteindelijk geconftonteerd met de motormoordenaar. Deze blijkt zich danig vergist te hebben in de taaiheid en voorbereiding van Rahimi.

Als u nu denkt dat daarmee de film zo ongeveer afloopt, dan heeft u het mis. Het interessantste deel begint dan pas: de rol van politie, de rol van sharia-rechters, de heldenstatus die quasi-religieuzen Saeed toedichten omdat hij de stad schoonhoudt van "slechte mensen', het speelt zich allemaal voor de ogen van de verbijsterde Rahimi af. 


Geen opmerkingen:

God's Creatures- Saela Davis/ Anna Rose Holmer

God's creatures op IMDb (6,0)   God's creatures op Moviemeter (2,62) Opeens is hij overal, de nieuwe ster Paul Mescal. Vooral zijn r...