Er zijn meer films die het onderwerp "homoseksualiteit in het leger" behandelen, maar "Eismayer" is hierin wel uitzonderlijk. Het is namelijk geen knap in elkaar gezette fictie, dit verhaal berust op waarheid. Meneer Eismayer heeft echt bestaan: aan het eind van de film krijgen we nog enkele kiekjes uit zijn bestaan. Met die kennis in het achterhoofd bekijk je de film toch enigszins anders.
Zijn roem is hem vooruitgesneld, alle nieuwe rekruten vrezen te worden ingedeeld in het peloton van majoor Eusmayer. Waarom hij dan zo gevreesd is? Hij is bikkelhard, agressief en duldt geen enkele zwakte. Opgestapelde verhalen over de straffen die hij "falende" soldaten-in-spe oplegde, ze zijn in grote mate voorhanden. Kortom, iedereen schrikt als na de incheck de naam van de monsterlijke majoor valt. Iedereen? Nee, niet iedereen.
Rekruut Mario Fallak is blij met de benoeming van Eismayer tot zijn leidinggevende. Waarom? Mario is ambitieus, op twee totaal verschillende fronten. Hij wíl die loodzware trainingen en oefeningen doorstaan want hij wil beroepsmilitair worden, een hele goede ook. Daarvoor moet je vernederingen en ontberingen doorstaan, dat beseft hij. Maar Mario heeft nog een andere reden: Mario is homoseksueel en weet dat dit hem een uitzonderingspositie geeft in de groep rekruten. Mikpunt van spot, dat snapt hij, hij weet dat hij zal worden beproefd door zowel de legerleiding als de medeleerlingen. Fallak verbergt niet, is open over zijn geaardheid en denkt/hoopt de eerste soldaat te zijn die niets te verbergen heeft: door uit te blinken in zijn vak wil hij aantonen dat de stelling "het leger is niet voor mietjes" aperte onzin zijn,
Terwijl wij steeds meer inzage krijgen over het privéleven van majoor Eismayer zien we dat die op de werkvloer overduidelijk moeite heeft met het uitdagende gedrag van rekruut Fallak. Een confrontatie is onvermijdelijk.
Met; Gerhard Liebmann, Luka Dinic, Julia Koschitz
FIN - song : Lilit - Sun is low
Geen opmerkingen:
Een reactie posten