woensdag, december 22, 2010

The Social Network- David Fincher


Snel, witty, onthullend: dat is mijn korte conclusie over deze veelbesproken film.
En ik vond m goed, dat wellicht ten overvloede aanmerkend.

De sleutelscene zit aan t begin van de film: Zuckerberg zit met zn meisje in een eetgelegenheid, maar zij besluit ter plekke om de verkering uit te maken. Hem toevoegend: "jij denkt dat je nooit een leuk meisje zult krijgen omdat je een nerd bent, maar dat is niet zo. Jij zult nooit een leuk meisje krijgen omdat je een klootzak bent".
Uit woede over deze opmerking stampt hij in een nacht een netwerksite uit de grond, die zoveel bezoekers trekt dat de server van Harvard down gaat. Dat feit lokt weer de reactie op van een corpsballentrio dat een plan heeft, welk plan vervolgens Zuckerberg weer de inspiratie geeft voor het bouwen van het Facebook-model.

Anger is an energy, zo blijkt. En die woede is zo monomaan gericht dat de jonge codeklopper niet doorheeft dat ie alle sociale codes doorbreekt die er zijn. Hij gebruikt vrienden en (on)bekenden om zijn doel te bereiken: hij zal laten zien dat een simpele jongen van simpele afkomst een hele grote (en een hele rijke) kan worden in de zakenwereld.
Het gevolg kennen wij, Facebook is wereldwijd het best bezochte social media-netwerk. Dat het simpele jong wel de jongste miljardair, maar niet de gelukkigste man is geworden is een dure tol die hij heeft moeten betalen: waar was iedereen om hem heen toen hij eenmaal opkeek van zijn toetsenbord?

Aandachtspunt voor de kijker zijn de uitermate boeiende dialogen in de film, vooral die van de momenten waarop Zuckerberg verhoord wordt over de nalatige feiten die hem verweten worden door eenieder die geld van hem tegoed denkt te hebben.

Prima film.

Geen opmerkingen:

The Greatest Night in Pop - Bao Nguyen

The Greatest Night in Pop op IMDb (8,1)   The Greatest Night in Pop op Moviemeter (3,86) Nu al luid bejubelde documentaire over een van de b...