donderdag, maart 05, 2015

Lucia de B. - Paula van der Oest

Lucia de B op IMDb
Verrassend sterke film. Ten eerste omdat het een rechtbankdrama is (die zijn mij te wisselvallig van kwaliteit), ten tweede zijn dit soort biografische films lastig voor de kijker als ze de kernpunten van het verhaal via de media hebben gevolgd. Hoe las je de interpretatie van de regisseur in in je eigen gevormde mening.

Welnu: deze jongen is om. Deze jongen gelooft inderdaad in de machinaties van de rechtsgang. Dat het openbaar ministerie slachtoffers maakt omdat zulks goed uitkomt in de op dat moment heersende publieke opinie (ik zeg daarbij  niks over de OpsteltenTeeven-affaire). Deze film maakt aannemelijk dat verontwaardiging in de media kan leiden tot het offeren van een individu, omdat het wel zo gemakkelijk is om de aannames als waarheden te laten gelden. Met die pet op ben ik dan ook blij dat deze dame na een jarenlange juridische strijd alsnog is vrijgelaten en dat dus niet haar héle mensenleven ingepikt is.

Lucia is verpleegster. Een toegewijde , zo blijkt. Ze werkt op een kinderafdeling en tijdens haar dienst overlijdt een baby. Ze is ontdaan en krijgt een paar dagen verlof. Tijdens dat verlof slaat de teneur op het werk om: de natuurlijke dood wordt een dood door schuld, sterker nog: het wordt een misdaad. Het trackrecord van mevrouw de Berk toont meerdere overleden patiënten, is dat niet allemaal te toevallig?
Een verse kracht bij het OM stort zich erop en krijgt de B. achter slot en grendel. Maar gaandeweg het proces begint ze in te zien dat er een aantal verkeerde uitgangspunten zijn genomen en dat niet al het bewijsmateriaal in de richting van mevrouw B. wijst. Een jarenlange strijd volgt. Met de bekende afloop.

Goed spel van Ariane Schluter en Sally Harmsen en toch ook wel van de bitcherige OM-tante Annet Malherbe. Prima film

3 opmerkingen:

Unknown zei

Ben het helemaal met je eens Bert...

Peter te Riele zei

Sterke film en als je weet dat de werkelijkheid nog schrijnender is...
Ons rechtssysteem rammelt. Zou dit een topje van de ijsberg zijn? Alleen daarom is het goed om deze film te zien. Laat het een waarschuwing zijn voor onze samenleving.

begt zei

Exact. De film is achteraf veel belangrijker dan ie toen ontvangen is. Het geeft wel degelijk een inkijk in de bijzondere handel en wandel van onze rechtsstaat.

Laten we hopen dat alsnog meer mensen deze film gaan kijken.

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...