zaterdag, februari 20, 2016

Big Eyes - Tim Burton

Big Eyes op IMDb (7,0)
Bizar verhaal. En het is blijkbaar echt zo gebeurd, de hoofdpersoon van de film leefde vorig jaar nog. En doet nog steeds haar eigen dingetje. Met de nadruk op "eigen".

Eind jaren 50/begin 60. Margaret vlucht met haar dochter weg uit een ongelukkig huwelijk. In het puriteinse Amerika is het nog vrij ongewoon. Tenminste: als een vrouw die stap neemt. Ze moet aan het werk om in het onderhoud te voorzien, maar liefst zou ze de hele dag schilderen. Ze heeft zo haar eigen stijl en die stijl valt op.
Ze ontmoet een praatjesmaker, een wannabe-kunstenaar (in wie we Christopher Waltz herkennen). Deze man zoekt al jaren naar een ingang in de kunstscene en lijkt nu de sleutel voor zich te zien. Er onstaat romance, de flamboyante Walter Keane neemt haar mee naar Hawaïi om te gaan trouwen. Het lijkt aan de buitenkant allemaal perfect.
Dat gaat wringen als blijkt hoe miskend Walter zich voelt. Hij veinst kunstopleidingen in Parijs te hebben gevolgd, maar ondertussen komt er niets uit zijn handen. Margret ondertussen kleurt dapper door. Walter heeft wel een ander talent en dat is marketing. Op kunstige wijze weet hij de kunst van het gezin aan de man te brengen. Enige probleem daarbij is dat hij is gestart met een leugentje (niet zij, maar hij zou de kunstwerken gemaakt hebben, hij zou de grote geïnspireerde man zijn). Margaret zucht maar zwicht, want er volgt succes. En op succes volgt faam. En op faam volgt rijkdom. Men vaart goed op de gladde praatjes van Walter, maar de kunstenaar in Margret begint steeds meer weerstand te krijgen tegen het "werken in opdracht".
Langzamerhand komt het stel tegenover elkaar te staan, zozeer dat ook de dochter voorgelogen moet worden om het spel maar te kunnen blijven spelen. Dat kan niet goed gaan, nee. Het clasht, men komt tegenover elkaar te staan. Tot in de rechtbank zelfs.

Het verhaal is de grote motor van deze film. Het acteerwerk kan bij vlagen beter, ik heb beide hoofdrolspelers mooiere dingen zien doen. Maar de film beklijft.

Met : Amy Adams, Christopher Waltz, Terence Stamp

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...