woensdag, september 28, 2016

The Martian - Ridley Scott

The Martian op IMDb (8,0)
Elon Musk wil er heen. Hij wil een permanente vestiging op Mars. Met een geavanceerde raket wil hij een clubje mensen droppen die er lekker bij elkaar gaan bivakkeren. Omdat het kan. Nou ja: omdat het mogelijk zou kunnen.
Mensen dromen , dat mag. Mensen pionieren, dat mag ook. Het is het enige bestaansrecht van de industrie die ruimtevaart heet. Miljoenen worden erin gestopt, ieder denkt het zijne van de resultaten en de effecten. Met Musk ben ik eens dat we rekening moeten houden met een scenario dat we ons eigen bestaan grondig aan het verpesten zijn, ik zie alleen nog niet de "vlucht"mogelijkheden.

Deze film draait om Mark Watney. Hij maakt deel uit van een club astronauten die op Mars onderzoek verricht. Ze schoffelen en harken, ze scheppen en ze rapen. Als een woeste storm zich aankondigt, besluit de bemanning de moederraket te beklimmen en vervroegd de planeet te verlaten. Tijdens de moeizame wandeling naar de raket wordt Watney geraakt door rondvliegend puin en wordt hij weggeblazen uit de kolonne. De commandant moet een besluit nemen: op zoek naar Watney en ieders leven riskeren? Of hem als verloren beschouwen en de rest van de bemanning redden?
Ze kiest voor het laatste: ze aanvaardden de terugreis met een zwaar gemoed maar beseffen dat zij zelf geluk hebben gehad. Het duurt maar enkele scenes voordat wij als kijker weten wat de bemanning niet weet: Watney heeft het overleefd. Bebloed en bijna buiten adem weet deze het basiskamp te bereiken en langzaam aan op krachten te komen. Hij berekent zijn kansen: voor hoelang heeft hij eten? Wanneer komt de volgende missie en gaat ie het zolang volhouden? Hij is botanicus (toevallig) en gaat, na de vondst een geseald pakketje aardappelen, beginnen met een moestuintje. Hij creëert water uit waterstof en weet daarmee zijn bestaan te rekken: het werkt.
Langzaam verruimt hij zijn blik. Onder een laag stof ontdekt hij de verloren gewaande Pathfinder. Onze Mars-MacGyver weet het dingetje aan de praat te krijgen en schept zo weer communicatie-mogeljjkheden met de NASA op aarde. Daar vallen de monden open van verbazing. Men beseft dat - wil men ooit nog steun vinden voor volgende vluchten - nu alles op alles moet zetten om Watney tijdig (en levend) terug te krijgen naar de aarde. Maar hoe? Kan dat met eigen middelen? Met die van de Chinezen? Of toch met die bemanning die toch al in de ruimte zit, op hun terugreis naar de aarde?

Hoewel ik dit genre niet snel zelf uitzoek, had ik constructieve meningen gehoord over deze film. Niet geheel onterecht, de film is het bekijken waard. Je moet even door de technische blabla heen (of je moet dat nou juist net leuk vinden), maar dan zie je een aardige overlevingsfilm. Dit keer niet vanaf een onbewoond eilandje, maar vanaf een verre planeet. Elon Musk heeft vast de dvd gekocht.

 

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...