vrijdag, september 01, 2017

Una Mujer Fantástica - Sebastian Lello

Una Mujer Fantástica op IMDb (7,6)
Indrukwekkende film. Ik vermoed -vanwege het onderwerp - dat de Academy iets te conservatief is om deze film voor te dragen voor beste buitenlandse film , maar als speelfilm an sich (en zeker qua acteerwerk) is dit een monumentale film. Gisteren in première gegaan, de recensies zijn denderend. Weliswaar verlieten enkelen na een half uur de zaal (waarom , in vredesnaam waarom?) maar zij die bleven werden langzaam het verhaal ingezogen.

Marina is zangeres, is verliefd én is bezig met het transgender proces. Haar paspoort vertelt nog haar mannennaam maar ze laat zich overal al Marina noemen. Binnenkort zal dat ook gewoon haar officiële naam zijn. Haar partner is een "oudere"man , richting 60, maar dat deert haar niet. Ze dansen, ze gaan uit eten, ze seksen. Niets staat hun persoonlijk geluk in de weg.
Dat pakt anders uit als haar man Orlando midden in de nacht opstaat met duizeligheden. Hartproblemen? Het blijkt nog heviger dan dat, het blijkt een hersenbloeding. Ze willen direct naar het ziekenhuis, daarbij valt Orlando ook nog eens van de trap. Met zijn verwondingen en de aandoening verliest Orlando onderweg het bewustzijn. Kort na aankomst overlijdt hij.
Alle grond stort onder de voeten van Marina weg. Ineens is zij niet meer de liefhebbende partner, maar is ze in de ogen van artsen en politie verdachte. En , erger nog, in de ogen van de familie van Orlando is ze een rare indringer, een schande van een mens dat van hun Orlando had moeten afblijven.
Ze moet het huis verlaten, ze verliest het contact met hun hond, ze ondergaat vernederende controles en verhoren en wordt ook nog eens buitengesloten van de ceremoniële plechtigheden rondom Orlanda's crematie. Eigenlijk verliest ze álles. Alles, behalve haar waardigheid.

Een fenomenale acteerprestatie van Daniela Vega. Het kan niet anders of iedereen die de film ziet gaat onvoorwaardelijk aan haar kant staan. Bijzonder mooie film.

Met : Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco

Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...