zaterdag, september 16, 2017

Wind River - Taylor Sheridan

Wind River op IMDb (8,1)
Sterke indruk maakt deze (8,1 op IMDb haal je ook niet zomaar). De film is rauw, vertelt het bekende verhaal van vermoorde jonge meisjes in een omgeving vol problemen. Qua sfeer deed ie me bij vlagen denken aan "Winter's bone" , de krachtige debuutfilm van Jennifer Lawrence. Ook hier zitten we diep in de binnenlanden van Noord-Amerika, in dit geval de bevroren vlaktes van Wyoming. Ook hier zitten we met een bevolking die wantrouwend kijkt naar het gezag en de staat, ditmaal zijn het de verjaagde Arapahoe-indianen die in dit kansloze gebied moeten zien te overleven. Werk is er bijna niet, de winter domineert het jaar en de enige uitweg voor velen zijn drank en drugs. Als in zo'n gemeenschap een vermoord meisje wordt gevonden, wil men weliswaar dat het opgelost wordt maar dat wil nog niet zeggen dat de ingevlogen FBI-agenten een warm welkom wordt geheten.

Jeremy Renner is de ijzersterke spil van de film. Hij is de doortastende jager Cory Lambert, die de regio vrijhoudt van wilde dieren die het vee aanvallen. Hij heeft zijn sneeuwscooter, enkele jachtgeweren en mag zijn eigen kogels fabriceren. Als er , middenin een angstaanjagende sneeuwstorm , een meisje uit het dorp gevonden wordt dat duidelijk slachtoffer is van een misdrijf, weet hij door zijn natuurlijke inzicht de sporen veilig te stellen. Daarmede is hij direct de belangrijkste informant van de snel opgetrommelde FBI-agente Jane Banner (Elizabeth Olsen). Deze dame schrikt van de weerbarstige houding van de lokale bevolking en vraagt Lambert haar tussenpersoon te zijn en daarmee feitelijk haar assistent.
Stukje bij beetje ontrafelen we zowel het geheim van het dorp als het geheim van Lambert. Zijn ruwe maar constructieve houding wordt langzamerhand verklaarbaar.

Hoewel stevig rauw kent de film ook een optimistische boodschap. Er wordt door iedereen weliswaar langs het randje van het recht gewerkt, maar dat betekent nog niet dat er geen gerechtigheid is.
Imponerende film. Ik zou 'm doen.

Met: Jeremy Renner , Elizabeth Olsen, Julia Jones, Graham Greene

1 opmerking:

Johan Goossens zei

Van mij mag die 8,1 wel omhoog. Naar 9 ofzo.
Mooie slotzin van je trouwens!

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...