Three Kilometres to the End of the World (3,50)
Three Kilometres to the end of the world op Wikipedia
Voorpremière-avond weer gisteren, wat is dat toch een fijn fenomeen. Geen voorfilmpjes, geen reclame, gewoon op tijd de film instarten en na afloop een waarderingscijfer geven middels een scheurkaartje. De organisatie kan daarmee onderzoeken hoe de film het zal gaan doen, of het een publieksfilm is of juist een voor een beperkt publiek. In dit geval het laatste: het was niet heel druk maar wie er was, zag een zeer sterke en vooral indringende film.
Adi woont al een tijdje in de grote stad omdat daar het voortgezet onderwijs is gevestigd waarmee zijn ouders hem hopen voor te bereiden op een baan bij de marine. Het is nu echter zomervakantie dus is Adi terug in het doodstille dorpje in dat eenzame rivierdeltagebied waar hij opgroeide.
Adi is anders en loopt dat lelijk op: zijn vader treft hem op een avond stevig gewond op zijn kamer aan. zijn zoon is mishandeld, heftig in elkaar geslagen door - dan nog - onbekenden. Vader start direct de zorg voor zijn zoon: hij stapt naar de politie en doet aangifte. Al snel blijkt dat de politie niet zo happig is op een onderzoek de commandant staat aan de vooravond van zijn pensioen en wil geen gedoe. Dat blijkt echter niet de voornaamste reden om het onder de pet te willen houden. Adi blijkt namelijk het slachtoffer van heftig homogeweld, als dat uitkomt zullen zowel slachtoffer als daders geen normaal leven meer hebben in het strenge dorpje. De ouders verstrakken: hun zoon, homoseksueel? Dat kunnen ze zelf al niet aan, laat staan hun omgeving. De kerk wordt erbij gehaald en niet zo'n beetje. Als Adi zich voordien al eenzaam en alleen voelde, dan blijkt dat pas het begin te zijn. Een wereld van verhulling en onbegrip ontvouwt zich.
Een waarschuwende film, deze Roemeense parel. Overal in de wereld zien we de verworven rechten van gelijkheid en waardigheid in de knel komen. Het land waar deze filmparel vandaan komt, stemde zich deze week min of meer terug naar de Ceaucescu-tijd. Het stemt niet vrolijk, het is eng.
Met: Ciprian Chiujdea, Bogdan Dumitrache, Laura Vasilu, Valeriu Andriuta
FIN - song : Daniel Gyorfi & Bobi - Fata din tramvai
Geen opmerkingen:
Een reactie posten