woensdag, januari 25, 2017

Manchester by the sea - Kenneth Lonergan

MAnchester by the sea op IMDb (8,4)
8,4!! Dat gaat in de loop van de tijd vast nog lager worden, maar voorlopig geeft het aan dat we met een hele sterke film van doen hebben. Daar sluit ik me bij aan, ik was zelf ook onder de indruk van sfeer en acteerwerk.
De filmposter is misleidend. Die zou je het idee kunnen geven dat het gaat om een relatie-film, terwijl er wat mij betreft veel belangrijker elementen in zaten. Zelfvertrouwen, maatschappelijke acceptatie, behoud van identiteit, familiebanden. Allemaal elementen die wat mij betreft zwaarder wegen in deze film dan de band tussen Lee en zijn ex.

Lee (een beresterke rol van Casey Affleck) leidt een marginaal bestaan aan de randen van Boston. Hij is conciërge voor een drietal flatgebouwen en moet zich dagelijks veel laatdunkende opmerkingen laten welgevallen. Er is iets met Lee, dat voelen we meteen. Er moet iets gebeurd zijn dat hem deze onderdanige en passief-agressieve houding doet aannemen.
Een telefoontje maakt het verschil: hij krijgt te horen dat zijn enige broer in het ziekenhuis ligt en spoedt zich terug naar zijn geboortestadje. Daar blijkt al snel dat hij door de bevolking met wantrouwen en afstand bekeken wordt. Bij aankomst blijkt zijn broer overleden en ziet Lee zich geconfronteerd met Patrick. de tienerzoon van zijn broer. Als de notaris vervolgens meldt dat in het testament Lee als voogd wordt aangewezen, dat zijn broer zelfs geld voor verhuizing en herinstallatie heeft geregeld, begint bij Lee een interne worsteling. Niet voor niets is hij hals-over-kop uit Manchester vertrokken. Niet voor niets botert het niet tussen hem en de bevolking.
We leren al snel wat daarvan de oorzaak is en we begrijpen dat Lee zich nooit meer thuis zal kunnen voelen in deze kleine gemeenschap. Maar er is nog steeds die verantwoordelijkheid voor Patrick: als zijn broer hem immers gevraagd heeft om die te nemen, dan kan hij daar toch niet voor weglopen? Dan is zijn eigen persoontje toch even ondergeschikt aan de grotere zaak, aan het veilig en warm laten opgroeien van die puberale jongen die dit toch ook allemaal niet bedacht heeft?

Wat mij betreft toont dat stuk- die interne en externe strijd-het sterke aan van deze film: een verleden kan zo zwaar drukken op iemands gemoed, dat er geen ontsnappen aan lijkt. Dat één enkele gebeurtenis bepalend kan zijn voor de rest van je leven, je werk, je omgang met familie en vrienden. je omgang met mensen in het algemeen. Van binnen borrelt het bij Lee, van buiten stelt hij zich louter weifelend en dienstbaar op.

Prachtig verbeeld, ijzersterk geacteerd. Je voert de strijd mee: beurtelings verschuift je sympathie van de jonge jongen naar zijn introverte oom. En soms, heel soms, naar die van de gemeenschap op hem heen. Sterke film.

Met : Casey Affleck, Lucas Hedges, Michelle Williams

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...