zaterdag, mei 13, 2017

Sami Blood (Sameblod) - Amanda Kernell

Sami Blood op IMDb (7,7)
Indringende film. Wonderschoon geacteerd, maar wrang van karakter. Wat zit er toch een boel naarheid in de mens, wat bezitten we toch een aangeboren dwang tot onderscheiden van verschillende menstypen. Hokjesdenken, het heeft zoveel belemmeringen opgeleverd in de geschiedenis. En soms, heel soms, dan breekt iemand eruit en ervaart dan welke weerstand dat maatschappelijk oplevert.

Elle Marja is zo iemand. Ze is Sami, hetgeen betekent dat haar toekomst is vastgelegd als lid van een rendieren verzorgend volk, dat semi nomadisch leeft in de noordelijke regionen van Finland. Traditioneel, uiteraard. Maar ook onderdrukt, armoedig en zonder al te veel kansen op moderne ontwikkelingen. Elle Marja ziet het voor zichzelf heel anders. Als ze - aan de overkant van het water - op het internaat belandt om de Zweedse taal en manieren te leren, besluit ze dat ze dan ook all the way wil gaan. Niet ruiken aan de maatschappij om vervolgens weer terug te gaan naar de eigen toendra's, nee. Ze wil lezen, ze wil leren , ze wil vooruit. Maar helaas, ze is Sami en dat betekent dat het voor haar is voorbestemd.
Maar dan heeft men buiten haar wil gerekend: ze ontdoet zich van de traditionele Sami-kleding, grijpt een jurk van een waslijn en stapt dapper binnen op een dansfeestje. Ze ontwijkt de vreemde blikken, ze zet - ondanks de ene terugval na de andere- door. Uiteindelijk belandt ze zonder onderdak in Uppsala, de eerste grote stad in de buurt. Ze zal moeten knokken, ze zal moeten liegen om hier een bestaan op te bouwen. Ze gaat er zich hard voor maken.

Een film waar je even stil van wordt. Je gaat nadenken over je eigen aannames. Hoe normaal vind jij het dat afkomst bepalend is voor je levensreis?

Met : Lene Cecilia Sparrok , Mia Erika Sparrok , Maj-Doris Rimpi

Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...