zondag, juli 29, 2018

L'apparition - Xavier Giannoli

L 'apparition op IMDb (6,5)
Mooi gedragen film die aan het eind een beetje ontspoort in drakerigheid. Maar dan heb je in de twee uur daarvoor al wel een fraai gedragen verhaal gezien over een sociaal geëngageerde journalist die door het Vaticaan verzocht wordt om een onderzoek te doen naar een Maria-verschijning in een Frans bergdorp.
Het Vaticaan ziet het toerisme toenemen, ziet gevaren van exploitatie op de loer liggen en wil zekerheid. Oorlogsjournalist Jacques Mayano is net zijn jarenlange partner kwijtgeraakt bij een aanslag en ziet in dit onderzoek de kans om even tot bezinning te komen.
Dat laatste is ook daadwerkelijk het geval: hij raakt onder de indruk van de electrificerende persoonlijkheid van de jonge Anna, het meisje dat Maria daadwerkelijk ontmoet zou hebben. Veel persoonlijke gesprekken met haar doen hem steeds meer denken dat ze het met de mensheid goed voor heeft, waardoor hij twijfelt of ze dit wel allemaal verzonnen kan hebben.
Gaande het onderzoek haalt Jacques steeds meer zaken naar boven die zijn gebeurd in de kindertehuizen waar Anna is opgegroeid. Daar ligt volgens hem ook het antwoord op de vraag of het allemaal echt is of een commercieel verzinsel.

Alleen al door het uitstekende spel van Vincent Lindon - as ever - vond ik de film de moeite waard. En dat einde, dat slik ik wel door.

Met: Vincent Lindon, Galatea Bellugi

Geen opmerkingen: