zaterdag, oktober 06, 2018

Operation Finale - Chris Weitz
Het verhaal over de arrestatie van Adolf Eichmann is in filmland al meerdere malen verteld, maar de invalshoek van deze versie gaf mij wel weer wat nieuwe inzichten. Hieruit valt vooral de worsteling te zien van een getroffen volk op zoek naar gerechtigheid. Daarbij moet men de neiging onderdrukken om direct wraak te nemen, het is beter voor alle overlevenden als deze personificatie van het kwaad ter verantwoording wordt geroepen voor het gerecht. Dat is slikken maar als het lukt, werkt het louterend.

Peter Malkin is geheim agent bij de Mossad en krijgt de opdracht niet in zijn schoot geworpen. Hij moet zijn meerderen echt overtuigen dat hij degene is die de onlangs in Argentinië gesignaleerde Eichmann zou kunnen ontvoeren om deze in Israël voor het gerecht te slepen. Dat is in meerdere opzichten een lastige operatie: uiteraard is Eichmann waaks en sluw, maar ook blijkt dat er nog een fors contingent nazi-gezinden in diens omgeving rondloopt. Allemaal weggesluisd door de roomse kerk en door dubieuze bedrijven, men waant zich nog aardig gesteund en houdt zelfs bijeenkomsten.
Omdat Eichmann's neefje toevallig scharrelt met een meisje waarvan hij niet weet dat ze joods is, komt de bedenker van de Endlösung opeens in beeld.
Het nieuws sijpelt door naar Israël en die zetten een grootse, doch geheime operatie op touw. Eichmann moet worden ontvoerd en tijdens de nationale feestdag van Argentinië met een El Al-vliegtuig naar het Midden-Oosten worden gevlogen. Plan is 100 procent sluitend, maar in de uitvoering gaat het natuurlijk een paar keer bijna mis. Het is kantje (aan) boord voordat de nazi eindelijk in de lucht zit en geconfronteerd worden met nazaten van zijn vele slachtoffers.

Met : Oscar Isaac, Ben Kingsley , Mélanie Laurent

Geen opmerkingen: