zondag, november 10, 2019

Fisherman's Friends - Chris Foggin

Fisherman's Friend op IMDb (6,9)
Een "biografisch komediedrama" lees ik ergens in een beschrijving van deze film. Het maakt deze film in die zin bijzonder dat het lijkt alsof het volgens een formule geschreven is, terwijl het wel degelijk op ware feiten berust. Het is feelgood van het zuiverste water (pun intended) terwijl de film ondertussen volledig de wetten van vele filmscripts volgt. Clichés worden niet vermeden maar in deze film wel erg handig ingezet om je bij het verhaal te houden.

Danny is een muziekproducer, eigenlijk meer een talentscout. maar in ieder geval een snelle jongen uit de grote stad London. Een gepland vrijgezellenweekend van een van zijn vrienden valt deels in het water: ze reizen af naar de Welshe kust maar het schip waarop ze zouden gaan varen, is niet beschikbaar. Er resten slechts kleine uitstapjes en de kroeg.
Als je toch aan zee bent, ga je suppen en uiteraard raken de stadse mannen in de problemen. Ze moeten uit de penarie worden geholpen door de lokale ruwe zeebonken: vissermannen met staalharde knuisten, die hun liefde voor de zee in al haar facetten etaleren. Naast hun brood verdienen én het noodzakelijke reddingswerk brengen ze de zee wekelijks een ode in hun zeemansliederen: tien mannen in een shanty-koor, waarin ze zowel stoere als gevoelige teksten brengen onder het logische motto "de zee die geeft en de zee die neemt".
Danny wordt er door zijn vrienden ingeluisd: hij is pas echt een goede bandmanager als hij dit koor aan een platencontract weet te helpen. Maar hoe verkoop je dat in het hippe London: schipperstruien en petten en baarden zijn immers lastiger te vermarkten dan een vlotte Boyband of een nieuwe Lady Gaga. Tegen alle verwachtingen in neemt Danny zijn opdracht serieus en - het zal u geen verrassing zijn - uiteindelijk krijgt hij een en ander op de rit. Met verstrekkende gevolgen.


Immers: wat moeten zeebonken in een stadse studio? Wat moet een stadse snelverdiener in een traag meanderende gemeenschap als die in dit vissersdorp? En - minstens zo belangrijk- : krijgen ze elkaar?

Fijne muziek in de film, een lach en een traan en gezonde menselijke emoties: het zit er allemaal in, deze kun je rustig gaan zien.

Met : James Purefoy, Daniel Mays, Tuppence Middleton, David Hayman, Dave Johns

Geen opmerkingen: