zondag, november 20, 2022

The Help - Tate Taylor

The Help op Moviemeter (8,1)
 The Help op Moviemeter (3,78)

Hyperpopulaire film destijds, die ik om onduidelijke reden nooit heb bekeken. En mijn vrouw ook niet, dus het werd wel eens tijd. Immers: als een film 11 jaar na verschijning nog steeds met een 8,1 op IMDb staat, dan moet er echt wel iets inzitten. Dat klopt dan ook: "The Help" is gewoonweg een goede film, ondanks dat er regelmatig schaamteloos op het sentiment van de kijker wordt gespeeld. Alles zit erin: een conflict, liefde en romantiek, onrecht en sociale misstanden, catharsis en bewustwording. Voeg daarbij dat er een sterrencast voor je staat , waarvan enkelen ook echt proberen de sterren van de hemel te spelen. Je snapt: deze film gaat het goed doen. 

Aibileen Clark is een "help" , een huishoudster die al haar hele leven lang bij gegoede blanke families in dienst is om hun kinderen op te voeden, terwijl ze ook nog het eten verzorgt  en het huis schoonhoudt. Keer op keer moet Aibileen verbale vernederingen ondergaan, simpelweg omdat de regels van de staat Mississippi de werkgevers daarvoor de ruimte geven. Voor een schijtloontje sloven de huishoudsters zich door de dag heen, terwijl de witte middenklasse zich onledig houdt met kaartclubjes en goededoelen-fancyfairs. 

Skeeter Phelan is een jonge vrouw uit die witte middenklasse, maar ze voelt en denkt anders dan haar "vriendinnen". Ze is begaan met het lot van de huishoudsters, mede omdat ze zelf zulke goede ervaringen had met de vrouw die haar heeft opgevoed. Skeeter wil journalist of schrijver worden en trekt de stoute schoenen aan. Ze gaat voor een NewYorkse uitgeverij een artikel aanleveren over de misstanden in de ongelijke wereld van de huishoudsters. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf: Aibileen en haar goede vriendin Milly aarzelen om hun medewerking te verlenen omdat ze weten dat het hun baan kan kosten. Daarmee is het wachten dus op het volgende exces, waarna de dames alsnog de drempel overschrijden en aan Skeeter hun schrijnende verhalen beginnen te vertellen. Het artikel schrijft zichzelf en wordt uiteindelijk zelfs een boek. Een boek dat de ongelijke verhoudingen in Jackson, Mississippi doet wankelen. De tijd is rijp, a change is gonna come. 

Met : Viola Davis, Octavia Spencer, Emma Stone, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Allison Janney, Sissy Spacek , Mary Steenburgen.

FIN - song : Mary J. Blige- The Living Proof

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...