vrijdag, januari 06, 2023

Living - Oliver Hermanus

Living op IMDb (7,6)

Living op Moviemeter (3,22)

Dit is film, mensen. Film zoals het bedoeld is. Een verhaal dat met zorg wordt verteld, een film met aandacht voor het visuele aspect en met hartverwarmend acteerwertk van een hele trits spelers. Een klein traantje weggepinkt. Eventjes maar, want al gauw waren er weer glimlachjes en grinnikjes om deze beleefde maar toch continue piekende film. Tis dat ik hem pas na nieuwjaar zie, hij zou zeker mijn toplijstje hebben gehaald. Een remake van een film uit 1952 die op zijn beurt weer een boekverfilming was van een Tolstoj-werk eind 19e eeuw, dit om maar even aan te geven dat een goed verteld verhaal de eeuwen wel doorstaat. 

Bill Nighy speelt op meer dan vertrouwde wijze de stijve Mr. Williams , een verstijfde Brit die ook nog eens een kille ambtenaar is, type Stef Blok. Op mechanische en afstandelijke wijze geeft hij leiding aan het team van Openbare Werken, waar iedereen de hele dag met dossiers en vooral met verantwoordelijkheden aan het schuiven is. Zelfs de levendige Ms Harris en de jonge freshman Mr Wakeling krijgen geen leven in de brouwerij op deze stoffige afdeling waar het blijkbaar al jaren zo gaat en waar het vermoedelijk nog jaren zo zal gaan. 

Niet dus: op een dag is Mr Williams te laat, iets wat hij in al die 40 jaar lang niet heeft. Sterker nog: hij komt helemaal niet opdagen. En de dagen daarna ook niet. Wij weten dan al waarom, maar de afdeling blijft in het ongewisse. Williams heeft namelijk net van zijn huisarts te horen gekregen dat hij nog maar een half jaar te leven heeft. Hoewel berustend in zijn medisch noodlot gaat hij toch op zoek naar wat hij wil achterlaten: dat het niet alleen maar draait om voor zijn zoon een goed huis te kunnen financieren, nee, het gaat om eervoller zaken. Hij komt buiten kantoor om plots weer in contact met Ms Harris en laat haar optimisme en levenslust op zich inwerken. Hij vermant zich, hij kromt de rug en bijt zich vast in een dossier dat hij al te lang heeft laten besloffen. Maar is die tijd hem wel gegeven? 

Met : Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Alex Sharp, Adrian Rawlings,

FIN - song : Lisa Knapp & Jim Barney- The Rowan Tree

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...