donderdag, januari 12, 2023

Nothing Compares - Kathryn Ferguson

Nothing Compares op IMDb (7,6)

Nothing Compares op Moviemeter (3,50)

Onweerstaanbaar goede IDFA-documentaire die een uitstekend inzicht geeft in het getroebleerde leven van de Ierse zangeres Sinéad O'Connor. Een artieste die de controverse aan haar kont had hangen, om het maar even plat te zeggen. 

Die controverse lijkt voor de buitenwereld vaak zelf gekozen, opgezocht. Maar wie zich opent, ziet een vrouw met een zwaar misbruikverleden, met een traumatische verhouding met haar moeder en een religieuze afkomst die destijds haar hele land in de greep hield. Het verklaart veel. 

O'Connor blijkt een opstandig meisje die de mishandelingen door haar moeder niet klakkeloos pikt, waarna ze in een tuchthuis wordt geplaatst waar het alleen maar erger wordt: misbruik door priesters is in de Ierse jeugdinstellingen welhaast spreekwoordelijk in die tijd en de mondigheid van Sinéad werkt hierbij in haar nadeel. 

Ze vindt een uitlaatklep: haar fenomenale stem geeft haar de mogelijkheid te vluchten in liedjes uit haar jeugd, liedjes die haar vader zong. Al snel begint ze haar eigen werk te schrijven en weet ze aansluiting te vinden bij de lokale rockscene. Ze verhuist naar London, ontmoet haar man en raakt zwanger. Dat laatste wordt niet gewaardeerd door haar platenmaatschappij, die haar een abortus aanraadt om haar ontluikende carrière niet te schaden. Voor het eerst neemt de zangeres hierin stelling in moreel-politieke zaken: ze gaat over haar eigen lijf en eigen hoofd, zij neemt de beslissingen. 
Haar afkomst weerspiegelt zich in haar teksten en haar songs: ze breekt door en wordt bij haar tweede plaat zelfs een wereldster. Optredens op de grootste podia en festivals, het gaat goed totdat ze bij een optreden in het Amerikaanse tv-programma Saturday Night Live fel stelling neemt tegen oorlog in het algemeen en die van de katholieke kerk tegen vrouwen in het bijzonder: ze verscheurt live op tv een foto van de paus en krijgt vanaf dat moment heel de moralistische wereld over zich heen. Amerika uiteraard voorop, maar ook haar eigen Ierland verbrandt en vernietigt haar platen. Ze blijft stellig, ze buigt niet. Als ook maar 1 procent van de wereld de moed en de visie van Sinéad O'Connor had, dan had diezelfde wereld er heel anders uit gezien. 

Met : Sinéad O'Connor

FIN - song : Sinéad O'Connor - Thank you for hearing me 

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...