vrijdag, augustus 05, 2011

R. - Tobias Lindholm/ Michael Noer

Oorspronkelijk lijkt de film op een Scandinavische versie van "un prophete" uit te draaien, inclusief de conclusie dat NIEMAND beter uit de gevangenis komt dan ie er in gaat.
Gaandeweg de film blijkt het echter óók een tweeluik te zijn van twee jonge jongens met totaal verschillende achtergronden die elk hun stinkende best doen om te overleven in het bikkelharde langgestraften-bestaan.
De westerse Rune en de noordafrikaanse Rachid lijken elkaar in beginsel goed te kunnen vinden, maar blijken elk hun eigen technieken te hebben.

Vooral het tweede deel vormde voor mij een insteek om de film op waarde te schatten. Het stoere en intimiderende van gevangen zitten, dat ken ik inmiddels wel een beetje. De persoonlijke uitwerking daarvan, die gaf het menselijke tintje aan de kijker mee.

Voldoende dus om deze aan te bevelen, tenzij je niet van ui ter ma te suggestieve (dus niet expliciete, maar suggestieve!) geweldsscenes houdt.

Geen opmerkingen:

Los delincuentes (aka The Delinquents) - Rodrigo Moreno

Los Delincuentes op IMDb (6,7)   Los Delincuentes op Moviemeter (2,82) Première-avond gisteren, ik ging er eens de volle 3 uur voor zitten. ...