maandag, januari 06, 2014

La source des femmes (The source) - Radu Mihaileanu

La source des femmes op IMDb
Kleurrijke, stevig feministische film over de fysieke én de geestelijke kracht van vrouwen in een mannenmaatschappij.

Het bergdorpje kent haar tradities. De mannen werken, de vrouwen doen het huishouden. Bij dat huishouden hoort o.a. het water halen bij de bron.
De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat er steeds minder werk is voor de mannen, zodat ze zich een groot deel van de dag ophouden bij het theehuis. Het werk van de vrouwen gaat echter onverminderd door.
Als bij het water halen een der vrouwen een ongelukje en daardoor een miskraam krijgt, is de maat vol. Waarom kunnen die mannen, die toch de hele dag maar zitten te beppen, niet dat water gaan halen?

Er volgt gemorrel aan tradities, aan regels van de koran en aan de sexuele rechten en plichten van de beide sexen. Er volgt een "vrijstaking" : als de mannen overdag niets voor de vrouwen doen, doen zij 's nachts in bed niets voor de mannen. De spanning loopt op, dat snapt u.

Kleurrijke film die op z'n Arabisch verteld wordt: men neemt de tijd om punten aan te sterken, men toont de kracht en de eensgezindheid van de samenleving, zelfs als die sterk verdeeld is. Onderhoudend!

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...