maandag, april 13, 2015

Phoenix - Christian Petzold

Phoenix op IMDb
Duitsland, direct na de 2e wereldoorlog. Een vrouw rijdt met haar medepassagiere richting hospitaal. De passagiere is net bevrijd uit het concentratiekamp en is daarbij zwaar gewond geraakt. Dusdanig dat plastische chirurgie (volgens de kennis van de jaren 40) moet worden toegepast.
De vriendin helpt haar bij het herstel en meldt haar dat ze bezig is voor hen beiden de toegang tot Palestina (want Israël was er immers nog niet) te regelen. De patiënte weigert echter, ze wil eerst contact met haar man, die ze aan het eind van de oorlog is kwijtgeraakt toen ze werd opgepakt.

Ze vindt hem, pianist en klusjesman in een nachtclub. Hij herkent haar niet, maar ziet wel een treffende gelijkenis met zijn ex-vrouw. Waarmee het pad voor hem geopend is om via deze onbekende dame het vermogen van zijn ex te incasseren.
De vrouw speelt mee in het bizarre spel en wandelt langzaam mee richting heftige climax: de ultieme test wordt de terugkomst te ensceneren met een ontvangst door oude vrienden. Hetgeen leidt tot een kippenvel-trekkende verbeelding. Enorm knap.

De film is traag, maar zij die mij kennen weten dat ik dat als aanbeveling zie. Prima film. Wat blijft er toch een kwaliteit uit de Duitse studio's komen.

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...