zaterdag, mei 07, 2016

50 shades of Grey - Sam Taylor- Johnson

50 shades of Grey op IMDb (4,1)
Mijn vrouw las de boeken, ik deed de film. En ik zeg eerlijk dat ik de 4,1-waardering op IMDb te laag vind. Helder, het is allemaal niet hartstikke verheffend en zo, maar er zit wel degelijk een verhaallijn in en de personages vertonen wel degelijk een ontwikkeling. Er is conflict, er is catharsis, er is romantiek en er is platte erotiek.
Uiteraard is dat laatste het deel waaraan de film (en de boeken) hun reputatie ontlenen, maar als filmkijker zit je je toch veel meer op de psychologische ontwikkeling te fixeren dan op de zoveelste keer dat haar bloesje aan haar voeten op de grond valt. Er is bewust gekozen voor twee gemiddeld heel mooie mensen, de casting is goed. Ik vind de film eerder een krappe voldoende dan een vette onvoldoende.

Anastasia (wie verzint die naam) is een literatuurstudente die op het punt staat haar titel binnen te halen. Voor een vriendin knapt ze een klusje op: "voor de schoolkrant" houdt ze een interview met een intrigerende zakenman. Deze Christian Grey is puissant rijk, ziet er goed uit maar blijft maar vrijgezel. Niemand, zelfs zijn ouders niet, ziet hem met een vrouw in het openbaar. Is ie misschien...? Of is ie alleen maar met zijn werk bezig?
Grey op zijn beurt valt voor de charmante Anastasia op een manier die hij nog niet bij zichzelf herkende. De man die alles heeft, moet zich er plots voor beijveren om een heel gewoon doorsnee meisje te winnen. De ontbolstering van hun relatie gaat gestaag, pas na enige tijd durft Grey haar de voor hem belangrijkste vragen te stellen: hij blijkt een dominante man te zijn die zoekt naar een vrouw die zich onderwerpt. Voor de bleue dame is dat allemaal totaal onbekend terrein, maar ze vindt het allemaal ook wel spannend. Er komt een eerste keer seks (gewoon missionaris en zo) en gaandeweg leidt Grey haar in in de geheimen van de SM. Ja natuurlijk mag ze nee zeggen wanneer ze wil, natuurlijk respecteert hij haar grenzen maar van zichzelf wil ze stukje bij beetje wel verder. Omdat ook zij meer wil van deze innemende man. De grote vraag is: is zij wel een geschikt meisje om deze aparte vorm van romantiek met haar ridderlijke prins te beleven?

Met oa: Dakota Johnson , Jamie Dornan

Geen opmerkingen:

Worth (aka What is life worth) - Sara Colangelo

Worth op IMDb (6,8)   Worth op Moviemeter (3,09) Moderne geschiedenis, altijd interessant om daar een film van te mogen kijken. Deze gaat ov...