maandag, februari 06, 2017

Jackie - Pablo Larrain

Jackie op IMDb (7,3)
Voor de tweede keer in één week kwam ik anders de filmzaal uit dan ik vooraf verwachtte. En voor de tweede keer was dat positiever dan gedacht. Bij de nieuwe movie van de sterk opkomende regisseur Pablo Larrain ("No", "Neruda") ging ik ervan uit dat ik ging kijken naar een glamoureus biopic-verhaaltje. Not.
Dit was op en top drama. Bovendien ook nog eens drama dat zeer tijdgebonden is. De regisseur neemt ons mee in het hoofd van Jacqueline Bouvier, die in die jaren als Jackie Kennedy de hotte en hippe first lady van de zo betreurde Verenigde Staten was. Ze was een stijlicoon, de buitenwereld keek naar haar strakke mantelpakjes en dito kapsels en nam haar ten voorbeeld. Allemaal waar, allemaal ook zo gebeurd.
Echter: deze film gaat in op de zeven dagen direct na de brute moord op haar man John (door haar steeds liefkozend "Jack" genoemd). We zien de razendsnelle onttakeling van een hoopvol gezinsleven in het Witte Huis, een ronddraaiend circus dat het land moest bevrijden uit de benauwde greep van de Koude Oorlog en die van de moralistische jaren '50. JFK zou daar in een swingende presidentsstijl het politieke deel voor zijn rekening nemen, Jackie zou dat doen met de meer menselijke kant van het volk: gezin, waarden, geschiedenis maar zeker ook kunst en cultuur.
Diep neem ik de muts af voor het acteerwerk van Nathalie Portman, die fel realistisch een vrouw neerzet die het ook allemaal niet weet. Die heen en weer schiet tussen emotie en rede, tussen de wensen van het volk en haar eigen wensen. Die best bereid is om het toneelstuk mee te spelen, maar die ondertussen keiharde vragen stelt over de overspeligheid van haar man. Een man. die toch al voor een deel niet aan haar toebehoorde.

De wereld is getuige geweest van hoe het allemaal gegaan is. Maar Larrain gunt de wereld een enorm sterk inkijk op wat er mogelijk óók gebeurd is tijdens die hectische dagen van een moord, een machtsoverdracht, een verhuizing, nog een moord, een begrafenis en een kinderverjaardag. Blijf daar maar eens nuchter onder.
Sterke film. Ik zeg het: ga hem zien!

Met : Nathalie Portman, Greta Gerwig, Billy Crudup , Peter Sarsgaard ,  John Hurt 

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...