zondag, augustus 12, 2018

Den Skyldige - Gustav Möller

Den Skyldige op IMDb (7,9)
U moet het meteen maar weten: het kijken naar deze film is een briljante ervaring. Hij vergt heel veel van u, maar dan krijgt u er ook behoorlijk wat voor terug.
Met minimale middelen maar met een ijzersterk script wordt de kijker langzaam in een dwangbuis gezet: doordat de telefoon de enige bron van informatie is,  moeten wij-net als de gedreven politeagent Asger- zelf gaan raden wat er zich nu allemaal afspeelt aan die andere kant van de lijn.
Dat het niet goed gaat daar, dat leren we al snel. Asger -tijdelijk geschorst voor zijn straatsurveillance - moet verplicht diensten draaien op de alarmcentrale en ook dat doet hij ten volle. Natuurlijk baalt hij ervan dat veel telefoontjes komen van dronken mensen en bedrogen hoerenlopers, maar soms kan hij echt van nut zijn. Als hij Iben aan de lijn krijgt, blijkt dat glashelder.
Iben weet met fragmentarische zinnen duidelijk te maken dat ze wordt ontvoerd. Asger stelt zijn vragen gericht en stukje bij beetje vergaart hij de nodige informatie: over de ontvoerder, over de auto, over de locatie, over de thuissituatie van Iben. Snel schakelend (sic) weet Asger het betrokken wijkteam op het spoor te zetten van de auto en de belager. Echter: terwijl de operatie steeds dichter in de buurt van crimineel en mogelijk slachtoffer komt, blijft Asger in telefonisch contact met beide partijen. En al snel wordt de puzzel razend ingewikkeld voor de betrokkenen. De tijd dringt, de telefoon ringt.

IJzersterk punt van de film is de keuze voor het vertelpunt: de gehele film zitten we op de meldkamer te luisteren naar Asger en zijn gesprekken. Wat er zich buiten afspeelt, moet niet alleen hij raden, maar wij ook. Ongelooflijk knap gedaan. En magistraal verbeeld door een ijzersterk acteur. 85 minuten weergaloze cinema.

Met : Jakob Cedergren

1 opmerking:

Unknown zei

Gewéldige film!