woensdag, september 19, 2018

BlackkKlansman - Spike Lee

BlackkKlansman op IMDb (7,9)
Zeer sterke film. Spike Lee doet weer eens moeilijk. En dat doet ie uitstekend. In tijden niet een film gezien waar zoveel zeggingskracht van af straalde. waarin op zo'n krachtige wijze gerammeld wordt aan je morele kompas. Zeer recente geschiedenis wordt gekoppeld aan net iets minder recente geschiedenis, het is aan jou als kijker om de verbindingen te leggen, om de overeenkomsten te zien. En dat dan ook nog eens middels een echt gebeurd verhaal. Hoedje af, zeg ik.

Ergens in de jaren 70, Verenigde Staten. Ron Stallworth is een rechtschapen man die heel graag politieman wil worden. Hij gelooft in rechtvaardigheid en denkt echt kans te maken. Probleem is dat het nog de periode is dat "zwarten een inferieur ras vormen" , dat men nog sterk in de rassenscheiding gelooft en dat er staten zijn waar men vindt dat MLK alleen maar voor problemen heeft gezorgd.
Het sollicitatiegesprek is de eerste sleutelscene van de film: ondanks de nare opmerkingen en kenschetsen die Ron te horen krijgt, blijft hij ijzig kalm en keurig. Het helpt. Hij krijgt zijn baan maar moet onderaan beginnen.
Ambitieus als hij is, draagt Ron al snel zaken aan waarin hij meer zou willen betekenen. Dat heeft succes, hij wordt toegewezen aan de intelligence-kant en weet zich uiteindelijk op een undercover-zaak te storten. En hoe; via lange telefoongesprekken dringt hij diep door tot de krachten van "The Organisation" , de lievige schuilnaam waaronder de Ku Kluk Klan opereert. Er is een probleem. Ron is te donker om onopvallend te kunnen rondneuzen bij de puntmutsen, dus moet er een tweede Ron worden opgetuigd. Enter Flip, de joodse collega die na enig pruttelen toch aan dezelfde kant van het verhaal blijkt te staan. Beurtelings hebben de beide Ronnen contact met de racistische witmannen, ze werken toe naar de ontmanteling van deze lokale cel.

Ondanks bovenstaande heftigheid is de film ook gewoon prettig om te ondergaan. Fijne muziek, onderkoelde humor en precies de juiste overdosis aan stereotyperingen. Het werkt.

Met: John David Washington, Adam Driver , Laura Harrier


Geen opmerkingen: