vrijdag, januari 31, 2020

Dark Waters - Todd Haynes

Dark Waters op IMDb (7,6)
Ken je dat, dat je een filmzaal afloopt terwijl je vooraf weet dat je er kwaad uit vandaan zult komen? Ik had zo'n middag: bij films over onrecht, over machtsmisbruik en over medische schandalen weet ik welke uitwerking dat meestal op mij heeft. Het ligt aan het inlevingsvermogen en het begrip van de kijker om te zien hoe ver de film komt in het ontregelen, het in het verhaal trekken. Bij mij werkt het, maar ik spreek in dit geval niet graag voor anderen.

Een jonge succesvolle bedrijfsadvocaat wordt benaderd door een boer uit de woonplaats van zijn oma. Hij speelde er vroeger vaak, hij kent de streek en achteraf kent hij zelfs de boer. De man vertelt hem dat zijn vee ziek is en in groten getale sterft. Het blijkt in het water te zitten. Dat water wordt verontreinigd, ja vergiftigd zelfs, door de chemiereus Dupont de Nemours. En uiteraard weten ze van de prins geen kwaad. Officieel.
De advocaat neemt - na enige aarzeling en na de nodige twijfels bij zijn werkgever - de handschoen op en duikt in de kilometerslange dossiers. Hij vindt van alles, hij vindt de ziekmakende boosdoener in producten die Dupont maakt. En waar Dupont miljoenen op verdient.
Aangezien de firma een enorme werkgever is in de regio en ver daarbuiten, ondervindt de advocaat de nodige tegenwerking. Steeds dieper duikt hij in de gegevens, steeds meer isoleert hij zichzelf van samenleving en gezin. Maar langzaam , heel langzaam leidt het tot succes. Of is dat toch maar schijn?

Mark Ruffalo , de hoofdrolspeler, heeft zich vastgebeten in dit verhaal, dat juist door zijn aanwezigheid overeenkomsten vertoont met de rol die Ruffalo speelde in het bekroonde "Spotlight". Het staat hem te prijzen dat hij het verhaal vertelt.

Met : Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Camp, Bill Pullman

Geen opmerkingen: