zaterdag, februari 01, 2020

Patser (aka Gangsta) - Adil el Arbi/Bilall Fallah

Patser op IMDb (6,8)
Als u ooit een paar uurtjes over heeft en u heeft de kans om deze film te bekijken,..... doe het niet. Zonde van uw tijd, tenzij u wel heel erg van de gangsterfilm bent en simpelweg alles slikt. Deze film is namelijk in alles te lauw, te saai, te voorspelbaar. Alles is té. En dat is jammer, want ditzelfde regisseursduo debuteerde met "Black" : óók een gangsterfilm maar wel eentje met pit en avontuur. Dat mis ik volledig bij "Patser".

We bevinden ons in de Kiel, een Antwerpse achterbuurt met een hoog criminaliteitsgehalte. Vier Marokkaanse vrienden groeien er in lastige omstandigheden op maar hun vriendschap blijft onvervalst staan. Ze dromen van het luxe leven, van rijkdom en auto's. Daartoe zullen we ooit wel "patser" moeten worden, ze zullen grote stappen moeten zetten in het criminele milieu. Groter in ieder geval dan Farid, de vader van Badia en stiefvader van Adamo. Farid vermengt een bovenwereldse pizzeria met een onderwereldse hasjverkoop, maar vindt dat ook goed genoeg. "Groter dromen leidt tot grotere problemen" , zo is zijn devies.
Dat is bij Adamo en zijn vrienden aan dovemansoren gezegd. Wanneer er dan ook een Amsterdamse cokedeal komt verkennen of hij de Antwerpse haven kan gebruiken voor zijn doorvoer, stapt ons vrolijke viertal er in. En dat gaat - na een aarzelende start- al snel mis. Ze staan tegenover elkaar en moeten kortstondig de wijk nemen naar Marokko. Alwaar hun luxe gedrag opvalt bij Hassan Kamikaze, weer een andere Amsterdamse cokebaas, die met de andere strijdt over de hegemonie in zowel Amsterdam als Antwerpen. En dan zijn er ook nog Colombianen..

Met : Matteo Simoni. Nora Garib, Ali Bouali

Geen opmerkingen: