zondag, januari 19, 2020

1917 - Sam Mendes

1917 op IMDb (8,6)
De roem snelt deze film vooruit, lange rijen gistermiddag bij de bioscopen in Amsterdam (bij City waren we al te laat, bij Tuschinski lukte het gelukkig nog wel, in die prachtige en goed gevulde zaal 1).
De buzz rond deze film blijkt aan alle kanten terecht: een knap gemaakte, goed gespeelde, razend spannende en sterk dramatische film, die ook nog eens een echt -gesimplificeerd, maar levensecht- verhaal over de waanzin van oorlog vertelt. Meer heb je als kijker niet te wensen. Hooguit puristen zullen gaan discussiëren over de techniek of over de in twee regels uit te leggen plot, maar vermoedelijk zullen alle overige kijkers hier een goede beleving bij hebben. Wij in ieder geval wel.

April 1917, de Britse troepen zitten diep in hun loopgraven in Noord-Frankrijk. Wij weten dat de oorlog hierna nog ongeveer een jaar zal duren, maar voor de jongemannen in die kletsnatte klei geldt dat elke slag beslissend is. En dat dus elke progressie veroverd moet worden. Twee mannen, knulletjes nog, zullen onze metgezellen zijn op deze reis.
Blake en Schofield (voornamen deden er niet toe op het slagveld) worden door hun generaal uitgekozen. Hen wordt gevraagd een boodschap over te brengen aan de mannen aan het volgende front. Het lijkt erop dat de Duitse tegenstander zich teruggetrokken heeft, maar er is informatie dat zij een stuk verderop een hinderlaag bouwen. Blake en Schofield moeten voorkomen dat het Devon- bataljon (1600 man sterk) zichzelf te pletter loopt op die hinderlaag, omdat ze zich rijk rekenen door de terugtrekkende bewegingen van de tegenstander.
De opdracht lijkt simpel, maar blijkt levensgevaarlijk. Blake en Schofield vallen op dat verlaten stuk niemandsland van de ene verschrikking in de andere, meerdere malen moeten ze vrezen voor hun leven. De vijand is overal en de vijand is universeel. Mijnenvelden, instortingen , luchtgevechten en sluipschutters: alles lijkt tegen hen te werken in hun moeizame tocht naar het bos achter het plaatsje Ecoust, waar ze het Devon-leger moeten treffen.

De film is bewust beklemmend gemaakt: langgerekte shots waarin we bij wijze van spreken fysiek met de mannen meereizen, dwars door de ontmenselijking die in de loopgraven plaatsvindt. Expliciete beelden, schokeffecten, hoop en vrees: het zit er allemaal in. Regisseur Mendes kent de verhalen uit de overlevering van zijn voorvaderen, hij schroomt niet om alle effecten van die gruwelijkheden de revue te laten passeren. IJzersterk is zijn keuze voor twee jonge acteurs in de hoofdrollen (en louter bijrollen voor grote namen als Colin Firth, Benedict Cumberbatch en Mark Strong). Vooral George Mackay (van oa "Pride" en "Captain Fantastic" ) is weergaloos in zijn rol als onzekere en tegelijk vastberaden jongeling.

Met : George Mackay, Dean-Charles Chapman , Colin Firth, Mark Strong, Benedict Cumberbatch

Geen opmerkingen: