donderdag, februari 14, 2008

Dag Troep


En opnieuw verdwijnt een icoon. Ons aangeharkte landje is druk bezig de schone bijzonderheden op ongeveer 180 cm van de bodem (zeg maar; niveau maaiveld) af te scheren.

Eind jaren 80 en een aantal keren in midden 90 zag ik voorstellingen van de Dogtroep. Een continue strijd met de elementen werd gecombineerd met een continue verbeelding van het onvermogen van de mens om te communiceren en/of lief te hebben.

op de meest fantastische locaties en op de meest spectaculaire wijze: op de verlaten NDSM-terreinen, op ons verwilderde hoornse gevangeniseiland, midden in binnensteden en op eilandstranden: water en vuur, modder en aarde, liefde en haat en vooral geluk en ongeluk.
Muzikaal, visueel festijn. En dat raken we nu kwijt omdat de gelden er niet voor zijn om mensen voor dit type theater op te leiden, subsidies en regelgevening nekken een van nederlandse mooiste culturele uithangborden.
Weer een sterfgeval in de anarchistische scene, het land wordt -iets te- keurig..

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Oké. Ik snap dat je het jammer vindt, en dat vind ik ook, maar ik ken het hele verhaal niet.

Kan het zijn dat het na 33 jaar meer een instituut is geworden dan een anarchistisch geheel? Kan het zijn dat misschien al eerder dat onderkend had moeten worden en op een of andere manier minder (of zelfs helemaal on)afhankelijk had moeten blijven, zo goed als mogelijk zelfvoorzienend, zoals ze in 1975 begonnen? Of is dat te (gotsamme, 14 feb) rooskleurig gesteld?

Maar nogmaals, ik ken het hele verhaal niet, alleen het persbericht op dogtroep.nl. Misschien weet jij meer ...

begt zei

je raakt de kern, herr m, door het uit te leggen als een financieel verhaal.
de cultuur wordt uitgelegd als zijnde een broek-op-houdende bezigheid. voorheen had onsland nog wel eens het stichtelijke inzicht dat bepaalde culturele vormen gesteund dienden te worden. nu wordt gezegd dat het rendabel moet zijn, anders moet t maar stoppen.
vanuit die optiek stoppen binnenkort alle orkesten en vele concertzalen.
maar ja, ook begtje moet met de tijdgeest mee he, zelfs als het hem moreel wringt..

Anoniem zei

Orkesten blijven in stand omdat het De Hoge Heren als doelgroep heeft, de Subsidieverstrekeers en de Wat Is Kunst-beoordelers.

Een Jongerencentrum is al een heel ander verhaal. Dat lukte meestal wel vanwege de populairiteit van bandjes plus gratis vrijwilligers en niet al te stupdige belastingmaatregelen (de tijd voor staatssecretaris Bos, dus pak em beet 1995) maar toen moest opeens alles groter, ruimer, nieuwer en vooral sfeerlozer (ik noem een R17). Nu staat er een nieuw R17, een popzaal P3 en een Waerdse tempel, om er maar een paar te noemen, die niks hebben van het originele gevoel. Bovendien: wanneer had R17 voor het laatst een knap bandje geprogrammeerd? Het kan niet meer toe, en de hype is er vanaf.

Hoe dan ook: vroegah kon het hele popcircuit met een tikkeltje subsidie en een toegeknepen oogje op het gebied van veiligheidsmaatregelen en belastingregelingen redelijk toe. Er was inzet, er was Spirit, het leefde.

Nu is een beetje poppodium een 'fraai nieuw' maar identiteitsloos Cultureel Centrum geworden, met marktconforme drankprijzen, met bandjes die je al niet meer voor onder de 3000 euries kan boeken, met personeel dat betaald wordt (Manifesto). Ja, logisch dat de ene na de andere popzaal op de fles gaat.

Het lijkt wel alsof de Hoge Heren beleidsmakers tien jaar geleden wisten ho ze die lastige jongerencultuur de nek om moesten draaien: laat ze lui worden, geef ze een nieuw gebouw. Weg sfeer, weg begeisterung, weg Meijer.

Het is verdomme net Ajax. Sinds ze in de Arena spelen is het meestal geen kloot meer aan. Gek he.

begt zei

een parlementaire enquete "jongerencultuur"zal er wel niet inzitten..
Er bloeien geen culturele dijsselbloemen

Anoniem zei

Wel lachen dat Ajax dan weer meteen met 6-2 wint als je zoiets schrijft, hehe.

Hoe dan ook: popmuziek zal zijn eigen broek moeten kunnen ophouden. Kan toch makkelijk? Wil je niet spelen voor slechts gratis pils, begin dan niet met muziek maken. Die gedachte.

Dat zal vroeger toch ook voor Dogtroep gegolden moeten hebben? Dogtroep moet gewoon door. Dan maar zonder subsidie, dan maar kleiner, dan maar alleen met vrijwilligers. Het is niet anders. Het moet toch de eer te na zijn om er het bijltje bij neer te gooien? Rock 'n roll!

Poor Things- Yorgos Lanthimos

Poor things op IMDb (8,4)   Poor Things op Moviemeter (4,10) De eerste de beste kans na mijn vakantie aangegrepen om deze te gaan zien. Ben ...