vrijdag, februari 20, 2009

Rebel without a brain


Want een cause hadden ze wel, die Baader Meinhoffers.

Xag gisteren de fantastische film "Der Baader Meinhof Complex", een verbeelding van wat de groep rond de gelijknamige politiek-anarchisten in de jaren 70 bewoog.
De film maakt twee dingen zonneklaar:
1) West-Duitsland (alsmede een fors deel van west-europa) was eind 60/begin jaren 70 net zo totalitair als de Oost-kant
2) Repressie van de kant van de overheid heeft nog nooit gewerkt: als je maatschappelijk opstandige gevoelens op de ene plek onderdrukt, zullen ze altijd ergens anders weer uitstulpen.

De film, waarin overigens wéérgaloos goed wordt geacteerd, toont vervolgens hoe de extreme fractie keer op keer de verkeerde keuze maakt: steeds slaan ze weer linksaf op een plek waar ze eigenlijk door hadden moeten gaan. daarmee radicaliseren ze steeds meer, drijven ze zich af van de maatschappij om tenslotte als een pathetisch stelletje nihilistische geweldsplegers over te blijven. Elke vorm van sympathie voor de beweging is bij de kijker dan allang weggeëbd.

Hoe heftig ook, ik heb met heel veel plezier naar deze bijzondere film gekeken. elke dierenbevrijder van dit moment, nee: elke activist ter linker/rechterzijde zou zich hier eens aan moeten laven. en maak vervolgens pas de keuze voor ideologisch dan wel activistisch verzet.

Goede voeding voor het debat, deze film

Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...