zaterdag, juni 28, 2014

The Double- Richard Ayoade

The Double op IMDb
Bijzonder knap gemaakte surrealistische thriller.
Doorgaans een genre waar ik niet heel erg warm van word, maar bij deze zat ik er he le maal in. Komt vooral door het zeer knappe script , maar zeker ook door het schizofrene spel van Jesse "Zuckerberg" Eisenberg. Die legt een gespletenheid in zijn acteerwerk waar ik diep de pet voor afneem.

De film is vormgegeven in een jaren 50/60 stijl, wat bijdraagt aan het vervreemdende gevoel dat de kijker krijgt.
Simon James leeft in een totalitaire staat, waarbij de machthebber ("De Kolonel") het volk controleert door zoveel mogelijk data over ze te verzamelen (het verhaal is een boekverfilming van Fyodor Dostojewski, snapt u). Simon werkt al een jaar of zeven voor de instantie die de data verzamelt, hij is briljant in zijn werk doch niemand ziet het.
Feitelijk is hij onzichtbaar, niemand merkt hem op , dagelijks wordt hij als bezoek ipv als medewerker gescand. Onzekerheid troef, hij zou graag anders willen maar het werkt niet. Hij durft ook het leuke meisje van de kopieerafdeling (Mia Wasikowska) niet aan te spreken.

Alles verandert als er een nieuwe medewerker binnenkomt , die direct gloreert. Zijn naam? James Simon. Zijn uiterlijk? Identiek aan Simon James. Is Simon dan de enige die dat ziet? Valt het anderen niet op dat de nieuweling "zijn gezicht gestolen heeft"?
Hij legt contact met de man en probeert van hem te leren hoe hij vlotter en opvallender kan worden. Dat gaat niet vanzelf. Sterker nog: het lijkt allemaal mis te gaan als de baas pocht over de werkzaamheden van de nieuweling, als het kopieermeisje valt voor de avances van de nieuweling, als.... alles erop wijst dat de ander gewoon "zijn betere ik" is.

Schitterend vervreemdend, ik ben onder de indruk van de uitwerking van deze film.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...