zondag, oktober 18, 2015

Calvary - John Michael McDonagh

Calvary op IMDb
Voor de niet-religieus opgevoeden onder ons: Calvarie was de berg waarop meneer Jezus werd gekruisigd. Wellicht kunt u zich nog het onderdeel van het verhaal herinneren dat hij tussen twee misdadigers in hing en dat in ruil voor zijn dood een van de misdadigers het mocht overleven.

Dat gezegd hebbende, zult u de lijn van het script iets beter begrijpen. Een prachtige rol van Brendan Gleeson als Father James. Hij is pas laat het ambt ingestapt. Pas nadat zijn vrouw overleden was, kreeg hij roeping. Liet zn dochter in de steek en vluchtte de kerk in.

Zijn fijn kabbelende leven slaat op hol als hij de biecht afneemt van een ooit door een priester misbruikte man. Deze kondigt hem van de andere kant van het hokje aan hem te zullen vermoorden. Volgende week zondag, op het strand. Of de priester daar dan maar wil opdraven om zijn vorm van wraak te helpen invullen.

In de tussenliggende week komt de priester tot de bewustwording dat de vriendelijke schil van de Ierse gemeenschap (in een waarlijk prachtige omgeving trouwens) slechts buitenkant is. Problemen zijn er alom, stuk voor stuk lijkt men de kerk en het geloof het een en ander kwalijk te nemen. Hetgeen ervoor zorgt dat er eigenlijk vele kandidaten zijn die James naar de andere kant van het bestaan willen helpen.

Ondertussen probeert James goed te blijven doen, goed te blijven zijn, maar hij valt terug. Gaat weer drinken en belandt in agressiever sferen. Kan hij zich tot zijn aangekondigde einde nog wel blijven voordoen als goed mens, als zorgzame priester?

Geen opmerkingen:

Las Consecuencias (aka The consequences) - Claudia Pinto

Las Consecuencias op IMDb (5,1)   Las Consecuencias op Moviemeter (2,88) Wat mij betreft een te lage rating op beide filmsites. Ik vond het ...