vrijdag, mei 25, 2018

Mozart in love (a.k.a. Interlude in Prague) - John Stephenson

Mozart in love op IMDb (6,1)
De oorspronkelijke titel "Interlude in Prague" zou waarschijnlijk minder appelleren aan hoge bezoekersaantallen , derhalve werd gekozen voor de beroemde naam die oren doet spitsen. Terecht overigens: het is op waarheid gebaseerd, het is de grootste componist uit de geschiedenis ook echt overkomen. Wat dan?
Praag is een hippe place to be in de tijden dat Mozart aan het Weense hof zijn kunsten laat financieren. Er is - daarboven op de grote burchtheuvel- een actieve opera-scene die met een primitieve vorm van crowdfunding Mozart die kant op haalt. Hem komt dat mooi uit, want hij was wel een beetje klaar met het opgelegd pandoer dat hem aan het hof bezighield, hij wilde weer iets avontuurlijks maken. Het plan voor een verhaal over Don Juan zit al een tijd in zijn hoofd. Dat gaat hem goed van pas komen.
Hij komt terecht in het web van baron Saloka, die tegelijkertijd kunstmecenas en vrouwenverslinder, nee - overweldiger is. Elk nieuw zangeresje probeert hij uit, en niet alleen voor de stembanden. Een van die nieuwe sterren wordt uitgehuwelijkt door vader. Die heeft daarbij echter geen rekening gehouden met Mozart die de zangeres zowel artistiek als amoureus nodig heeft. Het loopt uit op een clash: Saloka is van plan Mozart te laten struikelen en hem berooid achter te laten, Mozart is van plan de dame uit de klauwen van de bullebak te redden.

Prachtige muziek, dat uiteraard. Fraaie beelden van Praag ook: wie er geweest is, zal glimlachend herkennen. Maar verder ontstijgt de film het niveau "romannetje'"  niet.

Met: Aneurin Barnard, James Purefoy, Samantha Barks, Morffyd Clark , Adrian Edmondson

Geen opmerkingen: