vrijdag, september 03, 2021

Respect - Liesl Tommy

Respect op IMDb (6,6)

Respect op Moviemeter (3,26)
 

De eerste week lukt vaak nog wel, maar op de premièreavond direct de nieuwe film al bekijken, dat gebeurt me dan weer wat minder. Gisteren moest en zou ik echter, vooral vanwege de ambiance: mijn favoriete filmtheater Cinema Oostereiland bestaat 10 jaar en viert dat met een reeks buitenvoorstelling. Op het binnenplein van de voormalige gevangenis in de avondbries kijken naar het grote doek, bovendien nog voorafgegaan door een setje live-muziek dat past bij het thema van de avond. Helemaal prima verzorgd, het publiek genoot aan alle kanten en de film zal op deze manier ook beter beklijven dan bij een kijkbeurt in de zaal. Alom respect dus! Maar oke, u komt hier voor een recensie. 

De kleine Aretha is 7 jaar oud en begiftigd met een fenomenale stem. Ze zingt regelmatig op de feestjes van haar vader, een strenge dominee uit de kringen rond Martin Luther King. Als ze wat ouder wordt, mag ze ook de kerkdiensten van haar vader verzorgen, gospelmuziek is haar op het lijf geschreven. 

Op een van die feestjes thuis wordt ze op haar slaapkamer bezocht door een foute vriend van pappie, met als gevolg dat ze veel te vroeg zwanger wordt. Een alleenstaande moeder maakt niet makkelijk carrière, Aretha snapt dat ze hiermee voor vele jaren aan het huis van haar vader en diens huishoudster vastgeketend zal zitten. Moeder is dan al enkele jaren vertrokken, de ruzies met haar dominante man werden haar te veel. Van de zusjes Franklin mist Aretha haar moeder nog het meest en dat gemis ze niet meer goedmaken als haar moeder al snel overlijdt. Aretha zwijgt lange tijd en krijgt psychische problemen. Problemen die haar hele leven als demonen zullen terugkeren. 

Deze getroebleerde start zorgt ervoor dat Miss Franklin een leven zal leiden vol foute keuzes: van foute mannen in relaties tot foute mensen in de zakelijke begeleiding van haar carrière: ze is beïnvloedbaar en haalt niet het maximale uit haar kunnen. Het duurt jaren voordat ze de boeg weet om te gooien en voordat de hits komen. En wanneer dat eenmaal zover is, krijgt haar persoonlijkheid een serie stevige tests: gaat ze zich losweken van haar vader? Kan ze presteren zonder alcohol? Kan ze onderscheid maken tussen mensen die haar willen gebruiken en zij die haar willen helpen? 

Met : Jennifer Hudson , Forest Whitaker , Marlon Wayans

 FIN - song : Aretha Franklin - (You make me feel like) A natural woman

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...