vrijdag, april 07, 2023

Ayka - Sergei Vortsevoy

Ayka op IMDb (7,1)

Ayka op Moviemeter (3,39)

Een sombere, welhaast nihilistische film. Maar wel een goede. Waarschuwing vooraf: je wordt bij het kijken naar deze film niet vermaakt, maar het houdt je wel bezig. Tere zieltjes moeten dus maar iets anders gaan kijken, liefhebbers van de wat zwaardere wereldcinema komen aan hun trekken. 

Ayka doet het gewoon. Daags na haar bevalling verlaat ze het ziekenhuis, met achterlating van haar baby. Ontaard, is je eerste reactie, maar al snel komen we er achter waarom Ayka dit doet. De van oorsprong Kirgizische heeft moeite om in Moskou een bestaan op te bouwen. Ze hupt van teleurstellend baantje naar teleurstellend baantje, waarbij ze dan ook nog af en toe bedrogen wordt door de koppelbazen die zonder loon uit te keren het hazenpad kiezen. 

Ondanks haar medische toestand moet Ayka snel aan het werk, er zitten schuldenaren achter haar aan. Ze duikt onder, switcht haar simkaart zodat ze niet meer bereikt kan worden door de geldeisers en hoopt snel iets blijvends te vinden waardoor ze hen alsnog kan betalen en aldus van hen af raken. 

Het gaat moeilijk, de meeste baantjes in het winterse Moskou kan Ayka niet volhouden omdat ze nog steeds bloedingen heeft en haar borsten stuwing geven omdat er steeds maar geen baby aan hangt. Het duurt lang voordat Ayka bij een tijdelijke werkgever terecht komt die inziet wat er met deze vrouw gebeurt. Deze werkgever (een dierenarts) financiert haar medische hulp en het lijkt de goede kant op te gaan. Totdat de schuldeisers opeens op de stoep staan, ze hebben haar verblijfplaats ontdekt. Ayka staat voor radicale keuzes.

Met : Samal Yeslyamova


Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...